Hlavní obsah

Domingo po obvinění z obtěžování skončil v Metropolitní opeře, premiéru neodzpívá

Hvězda operního světa španělský zpěvák Plácido Domingo skončil v Metropolitní opeře. Důvodem je tvrzení asi dvaceti žen, že je měl před lety sexuálně obtěžovat. Domingo veškerá obvinění popírá, ale z opery kvůli napětí raději odchází, napsal server týdeníku Focus. Ve středu večer měl přitom vystoupit v premiéře opery Macbeth, kde měl mít titulní roli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plácido Domingo

Článek

„Rozhodně odmítám veškerá obvinění namířená proti mé osobě. Obávám se ale klimatu, které zde panuje, v němž jsou lidé bez řádného prošetření odsouzeni,“ uvedl zpěvák. Tvrdí, že jeho účinkování v opeře Mackbeth je založeno na tvrdé práci nejen jeho, ale i kolegů.

Odchází proto, aby „jeho přítomnost nerozptylovala od práce kolegy“, uvedl pro deník New York Times. „Debutoval jsem v Metropolitní opeře v 27 letech a zpíval v tomto vynikajícím divadle 51 skvělých let,“ připomněl.

Metropolitní opera vzápětí vydala zprávu, v níž odchod Dominga a stažení „všech představení s jeho osobou“ potvrdila. „Metropolitní opera potvrzuje, že Plácido Domingo souhlasil s ukončením všech svých vystoupení v Metropolitní opeře, a to s okamžitou platností,“ píše se v prohlášení operního domu.

Obvinění po třiceti letech 

Letos v srpnu devět žen obvinilo pěvce ze sexuálního obtěžování, jméno ale zveřejnila jen jedna. Některé tvrdily, že když jeho neslušné návrhy odmítly, negativně to ovlivnilo jejich další kariéru. Na začátku září přišlo s podobným obviněním dalších 11 žen, jméno ale žádná veřejně neuvedla.

V reakci na srpnovou zprávu agentury AP zrušily Domingovi vystoupení orchestr ve Filadelfii a opera v San Francisku, naopak evropské scény mu představení potvrdily na rok dopředu. Dominga podpořila například i ředitelka renomovaného festivalu v rakouském Salcburku, kde pak Domingo 25. srpna sklidil ovace vestoje už při příchodu na jeviště.

Dominga se zastaly i některé pěvkyně, které uvedly, že se k nim vždy choval s respektem. Některé se podivily, proč s obviněním ženy přišly až po třiceti letech. Za Dominga se postavila i operní hvězda Anna Netrebková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám