Hlavní obsah

Incident se zahalenou muslimkou na pláži v Nice byl zinscenovaný, tvrdí kritici

Paříž

Policejní zákrok proti zahalené ženě na pláži ve francouzském Nice, kde muslimkám zakázali nosit tzv. burkiny, byl zinscenovaný. Myslí si to někteří francouzští komentátoři či politici. Incident, při němž na ženu ležící na pláži nastoupili ozbrojení policisté, vyvolal kritiku zastánců otevřené společnosti. Pochybovači ale mají podezření, že šlo o předem připravenou akci.

Foto: Stringer, Reuters

Burkiny na plážích zakázaly až tři desítky francouzských měst. Na snímku je žena na pláži v Marseille.

Článek

„Člověk nemusí být génius, aby neviděl, co se stalo. Mám své pochyby. Žena v blízkosti policie, která se nechce slunit, protože je celá zahalená, ale ani s sebou nemá slunečník,“ prohlásil například člen socialistické strany a zastupitel v radě regionu Île-de-France Julien Dray.

Nebyl jediný, kdo upozornil, že žena ležela osamocená na nepohodlné kamenité pláži a u sebe neměla vůbec nic, žádný slunečník, tašku nebo ručník.

„Ležela tam sama pod žhnoucím sluncem. Byla to funkční past, je to manipulace,“ přikyvuje politický editor televize France 2 Olivier Siou a dodal: „Lidé se nad těmi fotografiemi rozhořčují, ale nad tím, že jde o očividnou provokaci, to ne“.

Fotografie zachycující policisty na pláži v Nice, kteří donutili zahalenou ženu, aby se částečně vysvlékla. 

Dray pak upozornil na podezřelou přítomnost fotografa na místě, který incident zachytil už od chvíle, kdy se strážci zákona k ženě přibližují.

„Kdo vyslal na místo fotografa, aby pořídil snímky? A pro koho a za jakým účelem?“ uvedl Dray a upozornil na to, že se fotografie hned šířily po webu v oblasti Blízkého východu. Podle něj se nabízí otázka, jestli snímky nemají pomoci k šíření ideologie politického islámu.

Podobné výhrady vyjádřili například bývalý starosta města Nice Christian Estrosi nebo zakladatel magazínu o politice Printemps Républicain Laurent Bouvet.

Nic nezvyklého, myslí si úřady

Úřady ale takový výklad zpochybňují. Policie oznámila, že její příslušníci procházeli podél celé délky pláže a nic nenasvědčovalo tomu, že by jí byl vnucen nějak předem připravený scénář.

Mluvčí radnice k tomu dodal, že žena ve chvíli, kdy se k ní policisté přiblížili, spala. „Dokonce na sobě ani neměla burkiny, ale jen tuniku a pokrývku hlavy,” podotkl.

Mluvčí pařížské agentury Best Image pak uvedl, že snímky pořídil fotograf na volné noze a na pláži byl shodou okolností.

Burkiny zakázaly až tři desítky francouzských pobřežních měst. Důvodem je posílení bezpečnosti a potvrzení sekulárního charakteru společnosti. S vymáháním zákazů je ale přinejmenším dočasně konec - soudci Státní rady totiž v pátek platnost zákazu pozastavili. Definitivní verdikt teprve padne, ale dá se očekávat, že už jen potvrdí zrušení zákazu nošení burkin. [celá zpráva]

Zákaz vyvolává polemiky, do nichž se ochotně zapojují politici. K nekompromisnímu zákazu vyzval také exprezident Nicolas Sarkozy, který tento týden potvrdil, že bude znovu kandidovat na šéfa Elysejského paláce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám