Hlavní obsah

Imám teroristů z Barcelony byl před lety odsouzen i za ilegální migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abdalbákí Sátí, imám ze španělského města Ripoll, který stál za nedávnými teroristickými útoky v Katalánsku se 16 oběťmi, byl v roce 2003 odsouzen za pokus převést nelegálně do Španělska marockého migranta. Napsal to v úterý deník El País. Už dříve španělská média odhalila, že trestní rejstřík imáma nebyl před útoky čistý.

Foto: El Mundo, ČTK/AP

Lidé pomáhají zraněným při útoku dodávkou v centru Barcelony

Článek

Deník El País citoval z rozsudku z roku 2003, podle něhož byl Maročan Abdalbákí Sátí odsouzen k šesti měsícům vězení. V listopadu 2002 ho totiž zadržely úřady ve španělském autonomním městě Ceuta, které leží na africkém pobřeží, když vezl v autě Maročana s falešným pasem a snažil se ho dostat do Algecirasu na jihu Španělska.

Už minulý týden vyšlo najevo, že Sátí strávil ve španělském vězení čtyři roky kvůli obchodu s drogami. Podle listu El País se snažil do Španělska propašovat 121 kilo hašiše. Kvůli tomuto deliktu měl být už v roce 2014 vyhoštěn do Maroka, ale v odvolacím řízení mu bylo dovoleno v zemi zůstat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Las Ramblas těsně po útokuVideo: Tena Carlos Tena Gallardo, Reuters/AP

Podle deníku El Mundo soudce Pablo de la Rubia na jaře 2015 rozhodl, že Sátí nebude vyhoštěn, protože nepředstavuje „reálnou hrozbu” a projevil „úsilí o integraci do španělské společnosti”. Obchodování s drogami označil tehdy soudce za „jediný a už starý trestný čin”.

Do vězení nešel

Už roce 2005 přitom podle španělských médií Sátího sledovala policie a odposlouchávala mu telefon, protože byl podezřelý z kontaktů se členy skupin hlásících se k teroristické síti Al-Káida. Do vězení tehdy nakonec nešel, protože odposlechy nebyly dostatečně průkazné.

Abdalbákí Sátí se v roce 2015 stal imámem v katalánském městě Ripoll, kde podle policie zradikalizoval několik mladých Maročanů. Ti pak provedli tento měsíc dva útoky autem v Barceloně a ve městě Cambrils. Plánovali ale mnohem větší teroristické činy, jenže při výrobě výbušnin v katalánském městě Alcanar nastala neplánovaná exploze v domě. Dva teroristé, včetně Sátího, přitom 16. srpna zemřeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám