Hlavní obsah

I český řidič musí mít u sebe ve Francii od neděle alkoholtester

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé i návštěvníci Francie budou muset od 1. července při řízení automobilu, kamiónu či motocyklu s objemem nad 50 ccm být vybaveni přístrojem na kontrolu alkoholu v organismu, tedy alkoholtesterem. Pokuta těm, kteří nebudou toto opatření respektovat, ale nyní hrozit nebude, do 31. října je policisté budou jen napomínat. Již od následujícího dne, tedy od 1. listopadu, ale strážci pořádku vypíší řidiči bez alkoholtesteru pokutový bloček na 11 eur (285 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chemický či elektronický alkoholtester ukazuje přítomnost alkoholu ve vydechnutém vzduchu. Ve Francii je zakázáno řídit, když koncentrace alkoholu ve vydechnutém vzduchu dosáhne na stupnici alkoholtesteru alespoň 0,25 (to odpovídá ve Francii hranici 0,5 promile alkoholu v krvi). V zemi galského kohouta se říká, že se jedná o asi dvě sklenky vína, ale s upozorněním, že je to velmi individuální. Pokuty za řízení pod vlivem většího množství alkoholu se podle serveru linternaute.com pohybují od 135 do 4500 euro, případně hrozí i soudní stíhání zakončené až dvěma roky vězení.

Ceny alkoholtesterů ve Francii jsou srovnatelné s cenami v Česku, ale pro české řidiče je lepší se jimi vybavit před odjezdem, protože v zemi galského kohouta je jich kvůli novému opatření nedostatek a může být problém přístroj někde zakoupit.

Opatření prosadila bývalá pravicová vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho ve snaze zvýšit bezpečnost na francouzských silnicích, kde je alkohol na vině mnoha tragických nehod. Alkoholtester ve voze má přimět řidiče nezapomínat na zbytkový alkohol v těle a měřit si ho, pokud mají pochyby. Podle někdejšího vládního zmocněnce pro silniční bezpečnost Jeana-Luka Nevacheho by zavedení alkoholtesterů mohlo zachránit 500 životů ročně.

Povinnost alkoholtesterů ve voze má ale i mnoho odpůrců. Tvrdí například, že většinu nehod způsobují řidiči, kteří dobře vědí, že překročili legální množství alkoholu a na jejich neodpovědném chování nové opatření nic nezmění. Někteří odborníci také tvrdí, že chemické přístroje nejsou spolehlivé, hlavně když jsou vystaveny příliš vysokým či nízkým teplotám, což u mnoha používaných aut během roku hrozí.

Francouzi: Budeme zase světu pro smích

Nejvíce kritiky samozřejmě zaznívá od samotných řidičů. "Budeme zase světu pro smích. Tento krok vytvoří dojem, že jsme všichni pijani. Copak nepochopili, že je nutné klást důraz na výchovu, na škodlivost a trapnost alkoholismu?," zlobí se například Thierry Guenard. "Další nepřímá daň. Nikdy nepiji alkohol, když vím, že budu řídit. Nevidím tedy potřebu podobného opatření," přitakává jiný řidič.

Ruce si tak zatím mnou jen výrobci a prodejci alkoholtesterů. Obchodní ředitel největšího francouzského výrobce alkoholtesterů Contralco, Guillaume Neau, připustil, že od tohoto vládního nařízení čeká výrazné oživení trhu v této oblasti. Ve Francii je na 30 miliónů aut, která se budou muset vybavit trvalejšími elektronickými či jednorázovými chemickými alkoholtestery, které navíc bude muset řidič obnovovat s ohledem na jejich omezenou dobu použitelnosti.

Francie patří dlouhodobě mezi desítku nejoblíbenějších destinací, kterou volí Češi pro svou dovolenou. V průměru navštíví Francii ročně 170.000 českých turistů.

Automobil je podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) pro dovolenou nejběžnějším dopravním prostředkem, dopravuje se jím okolo 6,5 miliónu Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám