Hlavní obsah

Hromadné znásilnění dětmi vyvolalo v Německu diskusi o dalším snížení trestní odpovědnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Páteční případ z Mülheimu an der Ruhr v Severním Porýní-Vestfálsku, v němž je pět dětí ve věku 12 a 14 let podezřelých ze znásilnění osmnáctileté dívky, vyvolal diskusi o dalším snížení trestní odpovědnosti ze čtrnácti na dvanáct let. Uvedl to v úterý deník Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Předseda německého policejního odborového svazu Rainer Wendt je pro snížení trestní odpovědnosti.

Článek

Jeden ze dvou čtrnáctiletých skončil ve vazbě, informovalo státní zastupitelství v Duisburgu. Mladší podezřelí byli předáni rodičům, protože nejsou trestně odpovědní.

V této souvislosti vyslovil předseda německého policejního odborového svazu Rainer Wendt požadavek, že by se měla trestní odpovědnost dětí v Německu snížit na 12 let. Dosud nejsou děti mladší čtrnácti let trestně odpovědné a nemohou skončit u soudu.

Naopak Německý svaz soudců, který sdružuje soudce a státní zástupce, je proti snížení trestní odpovědnosti. Rovnice, že přísnější trestní právo znamená nižší zločinnost u mladistvých, neplatí, uvedl předseda svazu Jens Gnisa. Podle něj stávající tresty pro mladistvé stačí: „K výraznému snížení kriminality mladistvých přispěly výchovné programy.“

Proti snížení se postavil i Německý svaz na ochranu dětí. Podle jeho tajemnice Martiny Huxollové von Ahn by se úřad pro mládež měl více zaměřit na individuální případy a na příčiny chování dětí.

Anketa

Od jakého věku by měly být děti trestně odpovědné za závažné násilné trestné činy?
Od 15 let jako nyní
2,9 %
Od 14 let
5,1 %
Od 12 let
80,6 %
Od 10 let
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6319 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám