Hlavní obsah

Hrob válečného zločince Bodmanna je v Rakousku opečováván, o vraždách ani slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V idylické rakouské obci Lend nedaleko Salcburku se dodnes pečlivě starají o hrob Franze Bodmanna. Dlouho byl jediný ozdobený věncem. Chybí však informace o tom, že Bodmann byl lékař z jednotek SS, který se podílel na masových vraždách v koncentračních táborech.

Foto: Petr Horník, Právo

Koncentrační tábor Osvětim v Polsku. Bodmann se tam podílel na zvrácenostech.

Článek

Bodmann měl hodnost SS-Obersturmführer, působil jako vysoce postavený lékař v Osvětimi, Majdanku a Neuengamme. Na jeho popud se měla vraždit dvojčata injekcemi a aktivně se podílel i na zplynování sovětských zajatců Cyklonem B.

Mezinárodní osvětimská komise, založená přeživšími, žádá rakouský stát, aby hrob nezůstával na hřbitově jen tak bez vysvětlení. Bodmannovy zločiny jsou tak zamlčovány, zlobí se viceprezident komise Christoph Heubner.

Navíc je nanejvýše pravděpodobné, že to není jediný podobný případ v Rakousku.

„Pachatel zločinů z SS je tu představován budoucím generacím jako počestný člen občanské společnosti,” uvedl. „Rakouské ministerstvo vnitra by se mělo obratem postarat, aby na hrobě informovalo o těchto odporných zločinech a byly vysvětleny i další podobné případy v Rakousku,” dodal.

Obec nic nesmí 

Starostce malé obce Michaele Höfelsauerové se také nelíbí, že hrob vraha někdo zdobí. Spojila se s historiky i s ministerstvem vnitra ve Vídni, které je podle zákona zodpovědno za válečné hroby.

„Bylo mi sděleno, že obec nic měnit nesmí. Nejdřív jsem nemohla pochopit, že je tak složité něco podniknout,” přiznala starostka. Pro instalování informační tabulí by potřebovala souhlas ministerstva. Zároveň dodala, že místní vesničany už dnes téma nezajímá.

„Slyšela jsem větu 'nechte ho odpočívat' častěji než cokoliv jiného. Ale my to nechceme zamést pod stůl. V případě nouze se dá změnit i zákon,“ uvedla.

Informační tabule jí připadá nebepečná v tom, že by se hrob mohl stát místem setkávání pravicových extremistů. V červnu se má ještě konat jednání s historiky. Kromě tabulky je tu také možnost umístit kolem hrobu plexiskla s vysvětlením.

Reklama

Výběr článků

Načítám