Hlavní obsah

Hráz u Manchesteru stále hrozí protržením, armáda nasadila vrtulník

Manchester

Britská armáda nasadila v pátek vrtulník CH-47 Chinook u poškozené hráze nádrže Toddbrook Reservoir v hrabství Derby. Shazuje tam pytle s celkem 400 tunami písku. Pokračuje přitom v odčerpávání vody o objemu 1,3 miliardy litrů. Po silných deštích se část hráze ve čtvrtek zhroutila a muselo být evakuováno 1500 obyvatel z městečka Whaley Bridge u Manchesteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Helikoptéra RAF shazuje pytle s pískem na poškozenou přehradu u ManchesteruVideo: Reuters

 
Článek

Policie, úřad pro životní prostředí i firma Canal And River Trust, která nádrž spravuje, společně uvádějí, že nadále trvá riziko, že se celá hráz protrhne. Voda by pak zaplavila údolí řeky Goyt i celé městečko Whaley Bridge, kde žije 6500 lidí.

Technici už od čtvrtka z přehrady odčerpávají vodu. Hladina v důsledku jejich úsilí poklesla o 20 cm, k čemuž přispěl i konec dešťů a to, že se pytle se směsí písku, štěrku a kamení používají také k zablokování a odklonění toků přivádějících vodu do nádrže.

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Vrtulník RAF Chinook shazuje pytle s pískem na hráz

Zásah popsal reportér BBC Richard Stead: „Chinook dopravuje písek, aby na jedné straně zabezpečil hráz, ale také aby odklonil další vodu přitékající do nádrže. Je tu také 16 vysoce výkonných pump, které se používají, aby se snížil tlak na hráz. Teprve až to bude hotové, může začít práce na trvalých opravách a může se zjistit, co se stalo.“

Kdy se tlak na hráz sníží natolik, aby bylo možné začít s opravami, zatím není jasné. Podle Julie Sharmanové ze společnosti, která nádrž spravuje, je pozitivní zprávou, že se zlepšilo počasí a meteorologové ani na následující dny nepředpovídají srážky. Situace je ale nadále „kritická”.

Foto: Melissa Welliver, Reuters

Vrtulník Chinook RAF nese pytle s pískem k poškozené hrázi

Část hráze nad městečkem Whaley Bridge vybudované před skoro 200 lety se ve čtvrtek zbortila v důsledku několikadenního vytrvalého deště.

V Británii v posledních dnech vystřídaly vlnu veder přívalové deště, které na severu Anglie vyvolaly bleskové záplavy. Na některých místech se voda dostala do domů a zkomplikovala silniční i železniční dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám