Hlavní obsah

Spokojenost a úleva. Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů

Novinky, ČTK, nčs, mšv
Aktualizováno

Evropská unie a Británie se dnes dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Oznámil to úřad britského premiéra Borise Johnsona. „Dohoda je hotová,” uvedl. Evropská unie může konečně nechat brexit za sebou, řekla šéfka Evropské komise von der Leyenová. V jednáních podle ní EU ukázala svou sílu a jednotu.

Foto: Paul Grover, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Na tiskové konferenci už vystoupila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Uvedla, že dohoda s Velkou Británií je spravedlivá, vyvážená a vyplatilo se za ni bojovat. „Byla to dlouhá a křivolaká cesta. Dosáhli jsme ale dobré dohody,” řekla předsedkyně. Doplnila, že dohoda ochrání zájmy obou zúčastněných stran a Velká Británie bude nadále přítelem Evropské Unie.

„Vše, co bylo Britům slíbeno během referenda v roce 2016 a v loňských parlamentních volbách, je touto dohodou splněno,” uvedl úřad premiéra. „Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,” dodal.

Na tiskové konferenci vystoupil také britský premiér Boris Johnson, podle nějž je dohoda dobrá pro celou Evropu. EU bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi, řekl a doplnil, že britský parlament bude o dohodě s EU hlasovat 30. prosince.

Dosažení dohody vítá rovněž irský premiér Micheál Martin, podle něhož jde o nejméně špatnou variantu brexitu. Dodal, že doufá v budování dobrých vztahů s Británii.

Nadšení ovšem nesdílí skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která by ráda vyvolala další referendum o nezávislosti. „Je třeba si uvědomit, že brexit se odehrál proti vůli Skotska,” připomněla Sturgeonová, že v roce 2016 hlasovalo pro setrvání Velké Británie v Evropské Unii 62 procent voličů.

„Dnešek je dnem úlevy i smutku,” uvedl hlavní vyjednavač EU Barnier. Nyní se podle něj musí k dohodě vyjádřit členské země a Evropský parlament.

Evropští lídři už začínají výsledky komentovat. Mezi prvními přišla s prohlášením německá kancléřka Angela Merkelová. Dohodu označila za historickou, bude podle ní základem nových vztahů. Zároveň slíbila, že Německo urychleně dohodu prostuduje. Vláda by o ní mohla jednat už v pondělí 28. prosince. „Věřím, že máme před sebou dobrý výsledek,” dodala.

Jednota a pevný postoj EU se vyplatily, uvedl v reakci na dohodu s Británií francouzský prezident Emmanuel Macron.

Panovaly neshody

Podle dřívějších zpráv se měla tisková konference, na níž měl Johnson oznámit uzavření dohody, konat už ráno. Posléze ale televize Sky News i další britská média uvedly, že vyjednávači Británie a EU David Frost a Michel Barnier stále jednají a že premiér Johnson a předsedkyně Evropské komise by si měli ještě znovu zatelefonovat.

Británie na konci letošního ledna opustila EU a do 31. prosince je v přechodném období, kdy se vztahy EU a Londýna ještě řídí unijním právem. Jaké budou jejich vztahy od Nového roku, záleží právě na nynější dohodě. Tu v poslední době blokovaly kromě rybolovných práv také neshody kolem pravidel hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám