Hlavní obsah

Horští záchranáři pomáhali na Slovensku českým turistům

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

V pátek se dostalo na Slovensku do nesnází hned několik českých turistů. V odpoledních hodinách požádal o pomoc český manželský pár v Nízkých Tatrách a večer trojice českých turistů rovněž v Nízkých Tatrách. Navzdory nepříznivému počasí se podařilo záchranářům v obou případech dostat turisty do bezpečí.

Článek

Český manželský pár se vydal na túru na sněžnicích z Čertovice na Chatu Milana Rastislava Štefánika. Jejich postup komplikovaly špatné povětrnostní podmínky, především silný nárazový vítr. Pro celkovou vyčerpanost nakonec museli požádat o pomoc horské záchranáře. Do akce se zapojili čtyři záchranáři.

Manželé nedokázali přesně určit místo, kde se nachází. Podařilo se jim však sestoupit do Kumstového sedla, kde na záchranáře počkali. Ti je na místě zateplili a pomocí sněžného skútru je transportovali na Čertovici.

Záchranáři také ve večerních hodinách pomáhali trojici českých turistů. Ta měla původně v úmyslu přejít z Krížského sedla směrem na Sedlo Príslop. V nepříznivých povětrnostních podmínkách opustili značenou trasu a jeden z nich se navíc zranil při pádu.

Na pomoc jim vyrazilo pět profesionálních horských záchranářů. Turisty našli ve Vajskovské dolině. Zraněného na místě ošetřili a zateplili. Následně doprovodili skupinu českých turistů na Srdiečko, kde zraněného převzala posádka rychlé zdravotní pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám