Hlavní obsah

Horní Rakousy nemohou žalovat ČEZ kvůli Temelínu

– Linec

Rakouský nejvyšší soud potvrdil, že spolková země Horní Rakousy sousedící s jižními Čechami nemůže žalovat českou elektrárenskou společnost ČEZ. Podle regionálního deníku Oberösterreichische Nachrichten nejvyšší soud potvrdil předchozí zamítnutí žaloby nižšími soudními instancemi.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Hornorakouská vláda v Linci chtěla žalovat ČEZ za to, že firma údajně ignorovala námitky spolkové země proti jaderné elektrárně Temelín (JETE).

List Oberösterreichische Nachrichten ve svém čtvrtečním vydání píše, že rakouský nejvyšší soud svým rozhodnutím uťal snahy Horních Rakous o právní zpochybnění provozu české jaderné elektrárny.

Žalobu týkající se ignorování bezpečnostních obav Horní Rakousy podaly už v roce 2001. Žaloba byla zdůvodněna tím, že 60 kilometrů od JETE se nacházejí pozemky zemědělské školy země Horní Rakousy, které jsou prý ohroženy imisemi z elektrárny.

Už v roce 2002 tuto žalobu zamítl zemský soud v Linci, který dospěl k závěru, že k posuzování takové záležitosti není kompetentní. Nejvyšší soud pak ale rozhodl, že rakouské soudy ve věci příslušné jsou. Od té doby však nepadl ani v jednom sporu rozsudek.

JETE splňuje standardy EU

Kolaudace JETE v listopadu 2006 znovu vystupňovala kritiku ze strany Horních Rakous. Obnovenou žalobu tamní zemský soud letos 4. ledna v první instanci opět zamítl. Hornorakouský zemský soud zdůvodnil lednové zamítnutí žaloby výrokem Evropského soudního dvora z roku 2009, že bezpečnost JETE byla několikrát zkoumána už při vstupu ČR do EU v roce 2004. Evropský soudní dvůr dospěl k závěru, že žaloby regionu Horní Rakousy na ČEZ kvůli údajně škodlivým vlivům Temelína v zásadě nejsou možné, neboť neuznání kolaudace by bylo diskriminující.

Hornorakouská vláda se odvolala k nejvyššímu soudu, a ten tentokrát verdikt soudu nižší instance potvrdil. Tvrdí, že žaloba kvůli údajnému zanedbání povinností ze strany ČEZ by byla možná jen v případě, že by bylo vážně a bezprostředně ohroženo zdraví obyvatel. JETE však podle soudu splňuje bezpečnostní standardy EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám