Hlavní obsah

Hněv, frustrace, krize se stupňuje. Slovenský tisk píše o masových protestech

– Bratislava

Politická krize na Slovensku se po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové stupňuje, desítky tisíc lidí žádaly v ulicích odstoupení premiéra Roberta Fica. Napsal to v sobotu slovenský tisk v reakci na největší demonstrace od roku 1989, které se v pátek konaly v řadě slovenských měst i v zahraničí.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě demonstrovalo 30 tisíc lidíVideo: TV JOJ

 
Článek

Noviny otiskly například fotografii zaplněného náměstí v centru Bratislavy, kde se podle některých odhadů shromáždilo kolem 50 tisíc lidí, a také snímek z podobně velké demonstrace při protikomunistickém mítinku během sametové revoluce v roce 1989.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Transparenty proti vládě Roberta Fica na demonstraci v Bratislavě.

„Hněv, bezradnost a volání po změně. Do ulic po celém Slovensku vyšly desítky tisíc nespokojených lidí, kteří se rozhodli protestovat proti současným poměrům ve vedení naší země,” napsal nejčtenější slovenský list Nový čas.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstrace proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, 9. března 2018 v Bratislavě.

Dodal, že hlavními myšlenkami občanských demonstrací jsou kromě vyšetření smrti Kuciaka a Kušnírové i změny ve vládě, nad kterou visí stín podezření z blízkosti k italské mafii.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pietní místo u památníku sametové revoluce na náměstí SNP v Bratislavě, kde se konala 9. března demonstrace proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

List Sme uvedl, že nic nemá takovou sílu, jako když masa lidí politikům připomene, že jsou jen zaměstnanci občanů. „Když lidé projevují svou upřímnou frustraci z toho, že nenacházejí stopy morální zodpovědnosti po vraždě novináře, to není konspirace. Lidé nechtějí vrhat Slovensko do chaosu. Robert Fico vidí ohrožení. Ale slušnost, odvaha a občanská statečnost nikoho neohrožují,” napsal list v reakci na dřívější prohlášení Fica, který občanské protesty zpochybňoval.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstrace proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, 9. března 2018 v Bratislavě.

Podle listu Pravda politická krize se na Slovensku stupňuje a není jasné, zda neskončí předčasnými volbami. List připomněl, že neúspěchem skončila schůzka prezidenta Andreje Kisky, předsedy parlamentu Andreje Danka a Fica, od které se původně čekalo schválení společné deklarace s cílem zmírnit napjatou atmosféru ve společnosti. To se ale nestalo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protivládní plakát a portrét zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně před úřadem vlády v Bratislavě.

„V desítkách měst byla přeplněná náměstí. Na shromáždění přišlo všude mnohem více lidí, než organizátoři čekali,” napsal list Plus Jeden deň. Dodal, že demonstrace byly klidné a že připomínaly události z období sametové revoluce.

Foto: TV JOJ

Demonstrace v Bratislavě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám