Hlavní obsah

Hizballáh: Evropa hoří stejným plamenem jako Blízký východ

– Brusel

Evropa hoří v tomtéž ohni, jaký zažehly některé režimy v Sýrii a na Blízkém východě. K úterním atentátům, při nichž v Belgii zahynuly tři desítky lidí, to oznámil libanonský šíitský Hizballáh. Syrská vláda bruselské útoky odsoudila a za popření hodnot islámu je považuje autorita sunnitského islámu z káhirské mešity Al-Azhar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského letiště bezprostředně po výbuchuVideo: AP

 
Článek

Hizballáh, který vyznává šíitský islám, k útokům sdělil, že "Evropa a celý svět teď hoří stejným plamenem, jaký některé režimy roznítily v Sýrii a dalších státech oblasti". Útoky ale tato organizace odsoudila.

Odsoudila je i syrská vláda, ale podle agentury SANA je považuje za výsledek "chybné politiky" proti terorismu.

Duchovní z mešity Al-Azhar, kteří mají významné slovo v sunnitském islámu, sdělili, že bruselské útoky odporují islámskému učení.

"Al-Azhar rozhodně tyto teroristické útoky odsuzuje. Tyto nenávistné zločiny odporují snášenlivému učení islámu. Jestliže se svět nesjednotí, aby této epidemii čelil, zločinci nikdy nepřestanou páchat zločiny na nevinných," uvedla mešita v prohlášení.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záchranáři ošetřují zraněné po atentátu v bruselské stanici metra Maalbeek.

Útoky odsoudily také Turecko a státy Perského zálivu. Generální tajemník Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) nabídl Belgii pomoc. Turecko má za sebou několik atentátů, při nichž zahynuly desítky lidí. Jeden z uživatelů twitteru poznamenal, že doufá, že turecké úřady sledují postup belgických.

"Blokování sociálních sítí je přesně to, co se v takové krizi nedělá," napsal.

K odpovědnosti se hlásí Islámský stát

K bruselským útokům se přihlásil podle agentury radikálů Amak Islámský stát, který "hrozí Evropě dalšími operacemi". [celá zpráva]

Stoupenci radikálů útoky přivítali. Islámský "stát vás přinutí přehodnotit vaše způsoby tisíckrát, než se odvážíte znovu zabíjet muslimy; muslimové nyní mají stát, který je brání", napsal na twitteru jeden ze stoupenců IS.

Mezi reakcemi muslimů se na twitteru objevila také následující: "Muslimové se nemusejí za bruselské útoky omlouvat, protože lidé si musejí uvědomit, že islám je náboženství míru."

Reklama

Výběr článků

Načítám