Hlavní obsah

Havel: Rusko je diktatura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V Rusku pod vedením premiéra Vladimira Putina vládne nový typ diktatury, která již není komunistická a není jen nacionalistická. Řekl to bývalý československý a český prezident Václav Havel v rozhovoru pro zpravodajskou televizi France 24, který byl natočen koncem června v Praze a má být zveřejněn v pátek večer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

O současném Rusku Havel prohlásil, že mu vládne sofistikovanější diktatura. "Myslím, že se to musí vědět a otevřeně o tom mluvit. Nemůžeme před tím zavírat oči a předstírat, že to neexistuje. Tento nový systém je úplně zvláštní a je zároveň spojený s jistým expansionismem. Není to úplná náhoda, když Putin říká, že rozpad Sovětského svazu byl katastrofou a že si přeje obnovit tento celek jiným způsobem. Těžce nese ztrátu celé té sféry zájmu, která byla v područí Varšavské smlouvy. Tento systém se opírá o jakýsi druh soudružnosti politické a hospodářské moci," uvedl.

Upozornil zároveň, že je zapotřebí udržovat s Ruskem přátelské vztahy, které se musí doprovázet upřímností. "Není možné se podílet na tvorbě obrazu velkého Ruska, důležité a dobře vyzbrojené země, která má všechny myslitelné suroviny, a potom si před ním kleknout. Ne. Je zapotřebí stále jít rovně. I za cenu toho, že bude méně plynu a méně ropy," prohlásil.

Havel dodal, že Rusko nemá právo mluvit do toho, kdo může být členem NATO a EU. Byla by to katastrofa pro lidstvo, kapitulantství, politika "appeasementu", která má za sebou desítky milionů obětí ve 20. století.

Václav Havel

Narozen v roce 1936 v Praze v rodině stavitele Václava M. Havla. Vyučil se chemickým laborantem. Pracoval jako jevištní technik, mj. v divadle ABC, Na Zábradlí. Dálkově vystudoval dramaturgii na DAMU.

Po roce 1968 pracoval např. jako dělník v pivovaru, patřil mezi autory Charty 77.

V roce 1989 se stal prezidentem Československa, v roce 1993 České republiky. Z funkce odešel v roce 2003. Všeobecně byl lépe přijímán v zahraničí než na domácí politické scéně. Asi nejostřejší diskuse vyvolal schválením válek vedených Spojenými státy: tzv. humanitární bombardování Kosova a války v Iráku.

Havel získal v zahraničí mnoho ocenění a čestných cen. Opakovaně byl též navrhován na Nobelovu cenu za mír.

Jako dramatika ho uznává celý svět. Za svou činnost byl naposledy počátkem roku 2008 odměněn Cenou Karla Čapka.

Václav Havel je bezdětný a podruhé ženatý. Po smrti první manželky Olgy si vzal herečku Dagmar Veškrnovou.

V souvislosti se 40. výročím sovětské invaze do Československa Havel označil za velmi nepravděpodobné, že by do některé ze zemí Evropské unie měly zase vtrhnout tisíce tanků. Zdůraznil ale, že je nutné stále myslet na bezpečnost a budovat obranné systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám