Hlavní obsah

Gauck: Dost bylo minulosti, Němci už mohou hájit lidská práva i se zbraní

Právo, DPA, KOV

Ostrou debatu vyvolal německý prezident Joachim Gauck svým rozhlasovým rozhovorem, v němž se vyjádřil pro širší zapojení Němců do řešení mezinárodních problémů a pro použití „síly i železa“ k ochraně lidských práv.

Foto: Mohamad Torokman , Reuters

Německý prezident Joachim Gauck

Článek

„V boji za lidská práva nebo za přežití nevinných lidí je mnohdy potřebné sáhnout i ke zbraním,“ řekl, ale zároveň odmítl spekulace, že Německo by chtělo hrát vedle USA roli světového četníka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdůraznil, že dříve se SRN musela kvůli „zátěži z minula“ držet zpátky, ale teď, kdy je už svět přesvědčen o pevné demokracii v Německu, není důvod vyhýbat se odpovědnosti. Podle něj je nutné mít mezinárodní síly, které zastaví „zločince a despoty ohrožující vlastní národy či zemi“.

Zatímco pravicové strany vzaly Gauckova slova jako potvrzení kurzu, o němž prezident mluvil už na lednové bezpečnostní konferenci v Mnichově, zahraničněpolitický mluvčí strany Levice Jan van Aken prezidenta kritizoval, že už se prý vidí jako „polní maršál nebo světový četník“. Dodal, že lidská práva se „nedají zajistit bombardováním“, čímž narážel na úlohu SRN při zániku Jugoslávie.

Anketa

Považujete nacistickou minulost Německa za překonanou?
Ano
37,6 %
Ne
62,4 %
Celkem hlasovalo 6112 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám