Hlavní obsah

Na zavřené letiště Gatwick dorazili policejní odstřelovači, obtěžující drony zřejmě sestřelí

Londýn
Aktualizováno

Londýnské letiště Gatwick, jedno z nejrušnějších ve Velké Británii, ochromily drony. Uzavřeno zůstane nejspíš až do pátečního rána. Na místo dorazili policejní odstřelovači, kteří by je měli zřejmě sestřelit, napsala agentura DPA.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Z letiště Gatwick mělo být vypraveno přes sedm stovek letadel.

Článek

Policie vyloučila terorismus, je to podle ní „záměrný čin“ ohrožování letounu. Zatím není jasné, kdo drony řídí. Policisté po pachatelích intenzivně pátrají.

„Je velmi obtížné ty, kteří drony řídí, odhalit. Pachatelé jsou velmi opatrní,“ uvedl Justin Burtenshaw, šéf policie hrabství Sussex a Surrey. Pachatelům hrozí až pětileté vězení, napsala BBC. „Když už si myslíme, že se blížíme k operátorovi, dron zmizí. Jakmile chceme letiště otevřít, drony se opět objeví,“ dodal.

Ochromení druhého nejrušnějšího letiště v Británii způsobila „velmi cílená” činnost, uvedl Stewart Wingate, výkonný ředitel letiště. „Tohle je velmi cílená činnost, která byla vymyšlena tak, aby uzavřela letiště a přinesla v období před Vánocemi maximální narušení (provozu),” uvedl Wingate.

„Bohužel, stále nejsme v pozici, kdy bychom mohli říci, kdy bude opět bezpečné letiště otevřít. Uděláme to, jakmile to vědět budeme,” dodal Wingate. Letiště podle něj úzce spolupracuje s policií a bezpečnostními složkami na vyřešení problému. Na pomoc už byla povolána i armáda.

Přes 700 postižených letů

Uzavírka začala ve středu pozdě večer, když byly nad letištní plochou dva drony spatřeny poprvé. To se opakovalo nad ránem, následně kolem oběda a také později odpoledne. Zpravodaj Sky News uvedl, že dron se objeví „pokaždé, když se letiště pokusí otevřít ranvej”. Letiště v posledním prohlášení uvedlo, že očekává pokračování problémů i v pátek. Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol večer uváděla jako nejbližší možný čas obnovení povozu pátek 07:00 SEČ.

Gatwick, který leží asi 50 kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100 tisíc cestujících. Ve čtvrtek mělo na letišti přistát nebo z něj odletět 760 letounů. Stroje mířící na přistání v Gatwicku byla přesměrována jinam v Británii, případně i do Francie nebo Nizozemska.

V posledních letech se několikrát objevily zprávy o tom, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla. Podle britských předpisů nesmějí drony létat ve vzdálenosti jednoho kilometru od letiště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám