Hlavní obsah

Gašparovič zůstává slovenským prezidentem na dalších pět let

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenským prezidentem na další pětileté období zůstává Ivan Gašparovič. Podle oficiálních výsledků ve druhém kole porazil kandidátku opozice Ivetu Radičovou o 11 procent hlasů. Gašparovič se stal prvním v historii Slovenské republiky, kdo obhájil post hlavy státu a stane se prezidentem na druhé funkční období. "Nečekal jsem jiné výsledky," reagoval Gašparovič před novináři.

Foto: ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho manželka Silvie odevzdali své hlasy ve druhém kole prezidentských voleb. Do volební místnosti je doprovodili vnuci Adam a Gregor.

Článek

Účast voličů ve druhém kole dosáhla 51,67 procenta. Podle konečných výsledků získal Gašparovič 55,53 procenta hlasů a Radičová 44,46 procenta hlasů. V neděli to oznámila Ústřední volební komise.

Současná hlava státu získala 1 234 787 hlasů jeho opoziční protikandidátka 988 808 hlasů.

Sever pro Gašparoviče, jih pro Radičovou

Současný prezident měl převahu na severním a středním Slovensku, kandidátka opozice získala na svou stranu západ a jih Slovenska.

Gašparovič zvítězil v pěti z osmi krajů: v Trenčínském, Žilinském, Banskobystrickém, Prešovském a Košickém kraji. Radičová zvítězila v Bratislavském, Trnavském a Nitranském kraji.

Největší rozdíl mezi oběma kandidáty v Trenčínském kraji, kde úřadující prezident zvítězil o 41,52 procenta hlasů. Nejtěsnější výsledek ze zrodil v Košickém kraji, kde oba kandidáty dělilo jen 1,38 procenta. Hlavní město Bratislava volilo převážně Radičovou, která zde získala 61,2 procenta hlasů. Gašparovič jen 38,8 procenta.

Ve městě Svidník na severovýchodě země získal Gašparovič 77,79 procenta hlasů. Radičová získala v Dunajské Stredě na jihu Slovenska 94,98 procenta hlasů.

Gašparovič očekává období stability

Staronový slovenský prezident zdůraznil, že v současné ekonomické krizi je důležitá spolupráce vlády a prezidenta. Gašparovičovi osobně blahopřáli předseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico.

"Jsem velmi rád, že máme před sebou další období stability. V těžkých časech, které nás čekají, se můžu opřít o prezidenta, který má silné sociální cítění, který ví, co jsou to národní a státní zájmy Slovenské republiky," uvedl Fico. Premiér také zaútočil na média a označil je poražené těchto voleb.

Radičová blahopřála vítězi. "Respektuji výsledky voleb. Děkuji všem, kteří mi odevzdali hlas. Získala jsem téměř milion hlasů, to pro mě není prohra. Byla jsem opoziční kandidátkou a v kampani byla otevírána témata, která podle mého názoru patří do minulého století," upozornila. Radičová nevyloučila, že za pět let bude opětovně kandidovat.

Ivan Gašparovič

se narodil v roce 1941 v obci Poltár na středním Slovensku. Vystudoval práva. Po roce 1989 zastával funkci generálního prokurátora ČSFR. V létech 1992 až 1998 byl předsedou slovenského parlamentu.

V roce 2004 byl zvolen prezidentem, když ve volbách porazil svého někdejšího stranického šéfa Vladimíra Mečiara. V letošních volbách ho podporovala strana Smer - sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana.

Ve bratislavském štábu Radičové vládlo značné zklamání. Radičová navzdory tomu zdůraznila, že prezidentské volby jsou pro ni novým začátkem. "Podpora občanů je pro mně povzbuzením pro další práci. Podporu občanů si nesmírně vážím," uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám