Hlavní obsah

Gabriel se Merkelové nepostaví, na souboj ji vyzve Schulz

– Berlín • Aktualizováno

Současný šéf Sociálně-demokratické strany Německa (SPD) Sigmar Gabriel se v zářijových volbách nebude ucházet o post spolkového kancléře. Současné kancléřce Angele Merkelové (CDU) by se místo něj měl postavit Gabrielův stranický kolega a bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Informovala o tom německá média.

Foto: , ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s vicekancléřem Sigmarem Gabrielem

Článek

Gabriel serveru Die Zeit řekl, že Schulze ve stranických i celostátních volbách podpoří. „Kdybych se ucházel (o post kancléře - pozn. red.), prohrál bych a SPD by prohrála se mnou,“ řekl Gabriel.

Do voleb, které se v Německu konají 24. září, by měl vystřídat Franka-Waltera Steinmeiera na postu spolkového ministerstva zahraničí. Steinmeier by se měl v únoru na základě dohody mezi jeho partají SPD a koaliční CDU-CSU stát prezidentem.

Na resortu hospodářství by Gabriela měla vystřídat jeho dosavadní náměstkyně Brigitte Zypriesová, uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje ze sociální demokracie.

Dovést stranu, která je nyní součástí velké koalice právě s CDU/CSU, k vítězství v zářijových volbách však nebude ani pro Schulze jednoduché. Průzkumy veřejného mínění konzervativní unii dávají zhruba jedenácti- až patnáctiprocentní náskok nad sociálními demokraty, které Gabriel vede od konce roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám