Hlavní obsah

Fritzl otočil a všechno přiznal

Novinky, Tomáš Reiner
Sankt Pölten

Pachatel nejhoršího incestu v rakouských dějinách Josef Fritzl u soudu přiznal vinu z vraždy dítěte, které zplodil s dcerou Elisabeth, když ji 24 let věznil ve sklepení domu v Amstettenu. Fritzl původně vinu z vraždy odmítal.

Foto: Helmut Fohringer/Pool, Reuters

Josef Fritzl přichází k soudu.

Článek

Fritzl původně přiznával vinu z omezování osobní svobody, incestu, znásilňování a vyhrožování násilím. Vraždu a zotročování odmítal [celá zpráva]. Ve středu podle CNN otočil, a to na základě zhlédnutí 11hodinového záznamu s výpovědí dcery Elisabeth.

Fritzlovi za vraždu hrozí doživotí, zatímco k ostatním obviněním se váže nižší trest. Třiasedmdesátiletý Fritzl už před procesem uvedl, že neočekává, že se z vězení ještě kdy dostane [celá zpráva].

Foto: Helmut Fohringer/Pool, Reuters

Josef Fritzl přichází k soudu.

Josef Fritzl přichází k soudu.

FOTO: Helmut Fohringer/Pool, Reuters

Fritzl se měl vraždy dopustit tím, že neumožnil lékařskou péči pro právě narozeného chlapce, kterého Elisabeth přivedla na svět. Fritzl pak jeho mrtvé tělo spálil v domovním kotli. Chlapec Michael byl jedním ze sedmi dětí, které bývalý elektrotechnik s dcerou zplodil.

"Je mi to líto"
Josef Fritzl

Obviněný ve středu před soudkyní a osmičlennou porotou roztřeseným hlasem popsal okolnosti narození syna. Poprvé přiznal, že u porodu byl a viděl, že dítě je ve špatném stavu, nakonec se však rozhodl, že nebude volat lékaře. "Doufali jsme, že přežije," řekl. Na potvrzující otázku odvětil, že si uvědomuje, že je vinen z vraždy a dalších obvinění. "Je mi to líto," dodal později.

Fritzlův proces pokračuje ve středu třetím dnem, kdy mají být vyslechnuti další znalci. Narozdíl od předchozích dnů se už Fritzl při vstupu do soudní síně nesnažil zakrývat si obličej. Rozsudek se očekává ve čtvrtek odpoledne.

Chronologie případu Josefa Fritzla
28. srpna 1984 - Fritzl uvěznil tehdy osmnáctiletou dceru Elisabeth ve sklepě svého domu v Amstettenu. Po následujících 24 let ji měl opakovaně zneužívat a zplodit s ní sedm dětí. Tři děti byly celou dobu vězněny v podzemí spolu s matkou. Další tři vyrůstaly v domě s Fritzlem a jeho zřejmě nic netušící manželkou. Sedmé dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl měl jeho tělo spálit v kotli.
19. dubna 2008 - Jedno z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadlo do bezvědomí a Fritzl je odvezl do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři v médiích vyzvali matku, aby se jim přihlásila, Elisabeth se o výzvě dozvěděla a začala na otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou do nemocnice.
26. dubna 2008 - Fritzl přivezl Elisabeth do nemocnice. Při odchodu byli oba zadrženi policií. Vyšetřování odhalilo pozadí celého případu.
27. dubna 2008 - Fritzl kriminalistům prozradil, kde přesně se v domě nachází podzemní úkryt a jak překonat jeho elektronické zabezpečení. Informace o případu se dostala do médií.
28. dubna 2008 - Policie sdělila, že případ považuje v zásadě za objasněný - Fritzl se k činům plně doznal.
29. dubna 2008 - Testy DNA prokázaly, že Fritzl je otcem všech šesti žijících dětí.
4. května 2008 - Šéf vyšetřovatelů Franz Polzer oznámil, že policie nenašla žádné důkazy o případných spolupachatelích.
5. května 2008 - Polzer uvedl, že Fritzl svůj čin plánoval dlouho dopředu. Základ skrýše byl vybudován v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci domu.
7. května 2008 - Fritzl byl poprvé předveden k výslechu před státní zástupkyni. Projevil ochotu spolupracovat.
1. června 2008 - Kerstin Fritzlová byla probuzena z umělého spánku a po týdnu se připojila k ostatním členům rodiny, kteří se zotavovali v psychiatrické léčebně.
Červenec 2008 - Elisabeth Fritzlová začala vypovídat.
13. listopadu 2008 - Proti Fritzlovi byla vznesena obžaloba, obsahující mimo jiné i obvinění ze zotročování a vraždy.
29. prosince 2008 - Právník Elisabeth Fritzlové oznámil, že jeho mandantka opustila spolu se svými dětmi psychiatrickou kliniku a přestěhovala se do vlastního domu na utajeném místě.
9. února 2009 - Na Fritzlův majetek byl vyhlášen konkurz. Média spekulovala, že Fritzl má miliónové dluhy.
16. března 2009 - Začíná proces s Josefem Fritzlem. Rozsudek má být vynesen 19. března

Obvinění Fritzla

  • Vražda: V roce 1996 zemřelo jedno z dvojčat, které mu dcera porodila. Elisabeth uvedla, že Michael začal modrat krátce po porodu. Fritzl přiznal, že jeho mrtvé tělo spálil. Za vraždu dostal doživotí.
  • Zotročování: Podle prokuratury se vztahovalo k letům 1984 až 2008, kdy Fritzl držel Elisabeth ve sklepě, někdy i spoutanou. V případě uznání viny mu za to hrozilo až 20 let vězení.
  • Znásilňování: Obžaloba uvedla, že Fritzl pravidelně dceru sexuálně zneužíval mezi 30. srpnem 1984 a 30. červnem 1989. Soud ho za to mohl poslat na 15 let za mříže.
  • Krvesmilstvo: Vztahovalo se na stejné období jako znásilňování. Fritzlovi hrozil trest až jeden rok.
  • Omezování osobní svobody: Tři děti, které mu Elisabeth zplodila, držel Fritzl protizákonně v zajetí v podzemním úkrytu. Nikdy neviděly denní světlo. Hrozilo mu za to až 10 let. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a vychovával je v bytě s manželkou.
  • Vyhrožování násilím: Mezi 28. srpnem 1984 a 26. dubnem 2006 Fritzl opakovaně dceři a později i jejím dětem vyhrožoval plynem a výbušninami, jestliže se pokusí utéct. Hrozilo mu za to až 5 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám