Hlavní obsah

Fritzl: Dětem se v mém vězení nevedlo špatně

– VÍDEŇ
Novinky, rei

Rakušan Josef Fritzl (73), který přes dvě desítky let ve sklepě svého domu znásilňoval dceru a měl s ní sedm dětí, odmítá hlavní obvinění z vraždy a zotročování, která proti němu vznesla prokuratura a za něž mu hrozí až doživotí. Fritzl tvrdí, že se děti ve sklepě měly dobře, protože jim nosil dárky, na jeho návštěvy se prý těšily.

Foto: Reuters

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth.

Článek

Fritzl je vůbec první, kdo bude kvůli zotročování v Rakousku souzen. Přiznává, že dceru ve sklepení domu v Amstettenu zadržoval, znásilňoval ji a měl s ní sedm dětí, odmítá ale nařčení, že způsobil smrt jednoho z dvojčat, jež mu Elisabeth počala. Podle obžaloby bylo dítě po porodu živé a Fritzl ho mohl zachránit převozem do nemocnice, když zpozoroval dýchací potíže a modrání chlapcova obličeje. Elisabeth tvrdí, že Fritzl u Michaelova narození asistoval.

V rozhovoru pro rakouský magazín News to však Fritzl popírá. „Když jsem ho viděl poprvé, byl už mrtvý. Elisabeth a já jsme pak vykonali rychlý křest a rozhodli se pro kremaci, protože jsme nechtěli pohřbít jeho tělo v zemi, kde by ho žrali červi. Tělo jsem pak spálil v kamnech a později popel rozsypal na zahradě,“ řekl.

K věznění dcery a jejích dětí dodal: „Samozřejmě jsem si byl vědom, že Elisabeth trpí. Dětem se tam ale nedařilo špatně. Jako ostatní děti měly akvárium a andulku... Těšily se, když jsem přišel. Opravdu jsem se jim totiž snažil pobyt ve sklepě zpříjemnit, jak jsem mohl. Přinášel jsem jim knihy, videokazety a další drobné dárky.“

Fritzl přiznává znásilňování, omezování osobní svobody, hrubé násilí a incest, popírá ale tvrzení dcery, že ji v prvních měsících věznění připoutával k posteli řetězem a občas ve sklepě za trest vypínal elektřinu.

Údajně se chce léčit. „Vím, že nejsem normální. Vyhrožoval jsem jí a dětem vraždou. Chci vědět důvody mých činů, chci podstoupit terapii a jednoho dne se stát zdravým,“ dodal.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám