Hlavní obsah

František chce prověřit minulost Hitlerova papeže Pia XII.

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Důkladné prošetření činnosti válečného papeže Pia XII., který byl kritizován, že nejednal tváří v tvář zločinům nacismu, bude jedním z cílů nového papeže Františka. Ten zřejmě nechá otevřít vatikánské archívy. Podle listu The Daily Telegraph to řekl katolickému listu The Tablet jeho blízký přítel, rabín Abraham Skorka.

Článek

„Je to strašně citlivá věc, ale papež říká, že je to třeba důkladně prozkoumat. Nemám pochyb, že přistoupí k otevření archívů,“ řekl Skorka, který se už 20 let zná s bývalým argentinským arcibiskupem Jorgem Mariem Bergogliem a nynější hlavou katolické církve.

Oba vzájemně navštěvovali i své pobožnosti. Přispěli k tomu, že vztahy mezi katolíky a židy jsou v Argentině, která má největší židovskou menšinu v Jižní Americe, velmi dobré.

Foto: Reuters

Papež František

Skorka, který je nyní rektorem rabínského semináře v Buenos Aires, také vzpomínal, jak se mu nynější papež ozval po svém zvolení. Prý mu v legraci řekl: „Chytili mne tady v Římě do pasti a nechtějí mne pustit domů.“ František s ním také před volbou mluvil o svých šancích stát se papežem.

Změní, co je třeba změnit

Podle Skorky bude František „revolučním“ papežem: „Myslím, že změní vše, co je podle jeho názoru třeba změnit. Není to člověk, který by bral svou roli pasivně.“

Rabín soudí, že papež se asi nebude příliš zatěžovat doktrinálními otázkami. „Revoluční je v otázkách zvyků, protokolu, okázalosti, luxusu, stejně jako ve svém přístupu k chudým,“ upřesnil.

Skorka také zdůraznil, že František je odpůrcem antisemitismu a „jakéhokoli fanatismu“. „Jisté je, že židé mají nyní ve Vatikánu dobrého partnera,“ dodal.

O válečném působení Pia XII., jehož proces blahořečení byl již zahájen, se vedou ostré spory. Kritici mu vytýkají, že mlčel k vyvražďování Židů, což dělali i ostatní politici té doby. Spekulace o Piově vztahu k italskému fašismu a německému nacismu přiživovala i neochota Vatikánu zpřístupnit archívy z doby jeho působení.

Piovi zastánci naopak zdůrazňují, že odsuzovaný papež pomohl organizovat exodus z Německa pro 200 tisíc „neárijských katolíků“ a židovských konvertitů ke křesťanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám