Hlavní obsah

Francouzští rybáři ukončili blokádu lamanšského průlivu, dostali peníze

Londýn/Paříž

Trajekty od čtvrtka opět plují přes průliv La Manche oddělující Velkou Británii od Francie. Francouzští rybáři ukončili blokádu přístavů Calais a Dunkirk, které blokovali od úterý kvůli zvýšení rybolovných kvót. Vláda jim nabídla finanční pomoc v hotovosti.

Článek

Jednotlivé společnosti provozující trajektovou dopravu oznámily obnovení spojů. "Blokáda dnes končí. Můžeme začít, jakmile se lodě uvolní,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí společnosti P Zatím se z Doveru pluje do Calais a Dunkirku, Boulogne je nadále uzavřeno. I tak se ale tisíce rozčílených turistů mohou vrátit domů a pomalu se obnovuje i kamiónová doprava, která byla postižena blokádou nejvíce. Dover patří k největším terminálům.

Rybáři ukončili blokádu pod tlakem, i když nedosáhli zvýšení kvót. Francouzské ministerstvo rybářství rybářům nabídlo pomoc v hotovosti ve výši čtyři milióny eur.

Rybáři se hájí, že jim nic jiného nezbylo. "Co chceme, je práce. My nejsme vinni problémy, vinna je francouzská vláda a Brusel. Omlouváme se, ale tato akce byla to jediné, čemu politici rozumí,“ uvedl Pascal Hamy, který se blokády účastní.

Rybáři přesto budou čelit dalším potížím, protože je míní žalovat společnosti provozující trajekty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám