Hlavní obsah

Francouzští poslanci přijali zákon proti nenávisti na internetu

– Paříž

Francie zpřísní boj proti nenávisti na internetu. Poslanci Národního shromáždění dnes definitivně schválili návrh zákona, který dává velkým internetovým platformám po nahlášení jen 24 hodin na odstranění projevů nenávisti. Jinak jim hrozí pokuta až 1,25 milionu eur (34,3 milionu Kč), informovala agentura AFP. Kritici zákona varují před omezením svobody slova a cenzurou.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Premiér Édouard Philippe zpřísnění norem namířených proti nenávisti na internetu slíbil již před dvěma lety. Státní tajemník pro digitalizaci Cédric O dnes prohlásil, že počet nenávistných komentářů na síti, který byl už tak vysoký, v době celostátní karantény ještě vzrostl a že se jejich autoři "víc než kdy dřív cítili být nedotknutelní". V textu nového zákona se podle státního tajemníka podařilo najít rovnováhu mezi svobodou slova a účinností.

Na základě nové normy, jejíž tvůrci se inspirovali v Německu, budou mít sociální sítě a další platformy povinnost odstranit nelegální obsah během 24 hodin od okamžiku, kdy jej některý z uživatelů nahlásí. Cílem je odstraňovat výroky podněcující k nenávisti, násilí či rasistické a náboženské urážky, uvedla agentura AFP.

Francouzi smějí do ulic bez formuláře

Koronavirus

Proti návrhu zákona dnes hlasovali zástupci pravicové i levicové opozice, podle kterých hrozí omezení svobody slova. Strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM), která návrh zákona předložila, má ale v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu. Senát, který ovládá pravicová opozice, se stavěl proti zákonu.

Podle AFP velké internetové platformy boj proti nenávisti na internetu podporují, namítaly ale, že nový zákon je bude nutit jednat příliš rychle, což by mohlo vést k polemikám o oprávněnosti smazání příspěvků i právním sporům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám