Hlavní obsah

Francouzští lékaři ženě omylem odebrali nesprávné ňadro

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LYON

Fatální chyby se dopustili lékaři lyonské kliniky při operaci pacientky postižené rakovinou. Nedopatřením jí namísto levého prsu amputovali prs pravý, který zhoubnou nemocí zasažen nebylo. Čtyřiašedesátiletá pacientka tak nakonec přišla o obě žlázy.

Foto: Profimedia.cz

Žena na konzultaci rakoviny. Ilustrační foto

Článek

„Když jsem se probrala z narkózy, byl chirurg u mne a řekl mi, že udělal chybu,“ řekla postižená žena listu Le Progres. V prvním okamžiku prý nechápala, co se stalo. Až když chtěla pohnout pravou rukou, vše si plně uvědomila.

Klinika, která se specializuje na léčení onkologických chorob, vyjádřila nad událostí politování. „Jde o lidské selhání, za které nese odpovědnost všech pět či šest členů operačního týmu,“ řekla podle agentury Reuters zástupkyně ředitele kliniky Sylvie Négrierová. „Nulové riziko neexistuje, nikdo není dokonalý,“ dodala s tím, že šlo o první z mnoha operací prsou, které nemocnice každý rok provádí.

V oficiálním prohlášení pak klinika sdělila, že chyba nastala v okamžiku, když pacientka už ležela na operačním stole. V tu chvíli byl jeden z operatérů povolán k jinému, urgentnímu případu a příprava na zákrok se musela opakovat. Druhá dezinfekce a nastavení operační techniky byly provedeny pro nesprávnou, pravou stranu těla.

Klinika nabídla postižené finanční odškodnění a bezplatné plastické operace, při nichž by jí lékaři obě prsa zrekonstruovali „jak nejlépe to bude možné“.

Reklama

Výběr článků

Načítám