Hlavní obsah

Francouzský velvyslanec ve Španělsku jde na kobereček kvůli útoku na auta s vínem

Madrid

Španělské ministerstvo zahraničí si ve středu povolalo francouzského velvyslance v Madridu, aby vzneslo protest proti nečinnosti francouzské policie. Španělé si stěžují, že nákladní vozy španělských obchodníků v pondělí na jihu Francie přepadli demonstrující francouzští zemědělci a z cisteren vypustili na silnici desítky tisíc litrů vína.

Foto: Profimedia.cz

Francouzi vypustili desítky tisíc litrů španělského vína na silnici.

Článek

Španělsko oznámilo, že útok byl „flagrantním porušením principů“ EU, informoval server BBC.

Francouzští zemědělci protestující proti nízkým výkupním cenám, za které podle nich může levná konkurence za zahraničí, přepadli pět španělských aut na hraničním přechodu u městečka Le Boulou. Podle španělských vinařů přišly vniveč desítky tisíc litrů červeného i bílého vína, které Francouzi vypustili na silnici.

Španělské úřady si stěžují, že francouzská policie nezasáhla a incident nahlásily k Evropské komisi. Španělské ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení, že podobné případy se vyskytly už opakovaně a francouzská strana na to byla upozorněna a vyzvána, aby „s absolutní bezpečností zaručila volný pohyb lidí a zboží, což je jedním ze základních principů Evropské unie“.

Frédéric Rouanet, předseda svazu vinařů ve francouzském departementu Aude nicméně ohlásil, že protesty budou pokračovat a jejich cílem je ochrana výrobků před levným vínem ze Španělska a Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám