Hlavní obsah

Francouzský prezident se na fotce tvářil přihlouple, agentury snímek raději stáhly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě světové tiskové agentury se ocitly v palbě kritiky za autocenzuru poté, co stáhly ze své nabídky nelichotivý snímek francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Fotografie vznikla, když Hollande na začátku školního roku navštívil školu v Denainu v severní Francii a diskutoval o nedávných reformách, jež změnily vyučovací hodiny.

Foto: Reuters

Francouzský prezident ve škole v Denainu na severu země při diskusi o nedávných reformách. Momentka zachycuje prezidenta s poněkud přihlouplým úsměvem, kvůli čemuž agentury snímek na nějaký čas stáhly.

Článek

Prezident na snímku sedí před školní tabulí a na tváři má úsměv sice široký, ale poněkud přihlouplý.

AFP krátce po vydání fota oznámila, že je stahuje ze svého servisu, Reuters poslal klientům upozornění „nepoužívat snímek“. Fotografie ovšem v té době už kolovala po Twitteru a Facebooku, kde se také objevila kritika obou agentur a obvinění, že ustoupily nátlaku.

AFP upřesnila, že Elysejský palác na ni nijak nenaléhal a fotografii stáhla, protože „nepřináší nic do série snímků z hlediska informací“, ve čtvrtek ale uznala chybu. „Rozhodnutí stáhnout fotku bylo chybné. Paradoxně vdechlo fotografii nový život,“ přiznala.

Hollande, který se během prezidentské kampaně prezentoval jako „pan obyčejný“, míval pověst jednoho z nejduchaplnějších a nejvtipnějších politiků. Svůj smysl pro ostrovtip ale potlačil poté, co byl zvolen, v obavě, že by ho pak lidé jako státníka nebrali dost vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám