Hlavní obsah

Francouzský premiér Valls odmítá unijní kvóty pro uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský premiér Manuel Valls potvrdil, že Francie je proti plánu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků jednotlivým členským zemím. Evropa však podle něj potřebuje azylovou politiku a Francie se domnívá, že by uprchlíci měli být rozdělováni mezi jednotlivé členské země spravedlivěji, ale ne kvótami.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

Valls to uvedl  při návštěvě města Menton na francouzsko-italské hranici. Na hranici s Itálií policie v posledních dnech zatkla stovky nelegálních uprchlíků. Většina jich byla podle zpráv z tisku poslána okamžitě zpět do Itálie. Uprchlíci byli většinou ze Súdánu, Somálska, Etiopie a Eritreje a do Itálie se dostali lodí z Libye nebo Tuniska.

Podle kvót plánovaných Evropskou komisí by měla Francie přijmout 14,17 procenta uprchlíků. To je druhý nejvyšší podíl po Německu, které by mělo přijmout 18,42 procenta uprchlíků, napsala agentura DPA.

Valls upozornil, že Francie, Itálie, Německo, Británie a Švédsko v současnosti přijímají 75 procent žadatelů o azyl v Evropě.

EK tento týden zveřejnila svou představu řešení migrační krize, kterou vyvolává příval uprchlíků ze severní Afriky přes Středozemní moře na jih Evropské unie. Podle Komise je především třeba poskytnout útočiště zhruba 20 tisíc lidí, u nichž je jasné, že mají nárok na mezinárodní ochranu, a kteří se zatím nacházejí mimo Evropu. Komise je chce v rámci unie rozdělit podle předem stanovených kvót - v případě Česka to má být 2,63 procenta (525 osob).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám