Hlavní obsah

Francouzský návrh vybudovat intervenční síly získal v EU podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Devět zemí EU se v pondělí v Lucemburku přihlásilo k francouzskému návrhu projektu evropské intervenční iniciativy, tedy vojenské síly, která by mohla být rychle nasazena v krizové situaci. Příslušný dokument byl podepsán na okraj jednání ministrů obrany a zahraničí zemí EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

Článek

K projektu označovanému zkratkou EII se kromě Francie přihlásily Německo, Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Estonsko, Španělsko, Portugalsko a také z unie odcházející Británie, které by mělo pomoci udržet obranné napojení na evropské země také po jejím odchodu z unie.

Podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové by měl dokument podpořit společné programy unijních států v rámci takzvané trvalé strukturované spolupráce v obranné oblasti, označované zkratkou PESCO. „Nemyslím, že bychom se měli bát nějaké fragmentace nebo zdvojování úsilí,” podotkla Mogheriniová.

Budoucí vznik podobné intervenční síly, o jejíž ustavení se zasazuje francouzský prezident Emmanuel Macron, v pondělí dopoledne uvítal i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Iniciativa by podle něj mohla doplnit a posílit vlastní alianční snahy o lepší připravenost jednotek pro případ krizových situací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám