Hlavní obsah

Francouzská konzulka v Turecku prodávala čluny uprchlíkům

Šéf francouzské diplomacie odvolal honorární konzulku v tureckém letovisku Bodrum poté, co připustila, že prodává nafukovací čluny a vesty adeptům na migraci do Evropy.

Foto: ČTK/AP

Běženci připlouvají k břehům Lesbu

Článek

Televize France 2 ještě v pátek odvysílala záběry pořízené skrytou kamerou, ukazující ženu s rozmazanou tváří, která připustila, že jako majitelka obchodu prodává čluny a nafukovací vesty uprchlíkům, snažícím se s nasazením života doplout k řeckým ostrovům. "Kdybychom přestali prodávat (čluny), prodá je obchod hned vedle. Nic by se nezměnilo," tvrdila. Na přepravě migrantů se podle ní podílejí i místní turecké úřady.

Na obchodu byla vyvěšena francouzská vlajka a tabulka konzulátu. Honorární konzulové, vykonávající svou funkci zdarma, se smějí věnovat profesi, kterou si vydělávají na živobytí. Po odvysílání reportáže ministr zahraničí Laurent Fabius nařídil činnost honorární konzulky pozastavit.

Počet se blíží k půl miliónu

Právě u Bodrumu moře vyplavilo zhruba před týdnem utonulého tříletého chlapce. Snímky vyvolaly pohnutí po celém světě. Chlapec byl identifikován jako Ajlan Kurdí a byl jedním z 12 Syřanů, kteří utonuli, když se potopily dva čluny, na nichž mířili do Řecka. Mezi mrtvými byla i jeho matka a bratr.

Od počátku letošního roku podle Mezinárodní organizace pro migraci nalezlo smrt ve vlnách Středozemního moře více než 2700 z přibližně 430 000 migrantů, kteří se vydali do Evropy v naději za lepším životem. Skoro 310 000 z nich dorazilo do Řecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám