Hlavní obsah

Francouzi v napjaté atmosféře uctívají památku učitele, jemuž kvůli karikatuře uřízli hlavu

Novinky, ČTK, mso, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Učitelé, žáci a obyvatelé pařížského předměstí Conflans-Sainte-Honorine uctí po 18. hodině pochodem památku učitele Samuela Patyho, kterému v pátek sťal hlavu mladík čečenského původu. Zřejmě proto, že urazil jeho muslimskou víru. Vražda znovu otevřela zanícenou ránu problematického soužití většinové francouzské společnosti s početnou muslimskou menšinou. Lze proto předpokládat, že se úterní pochod neobejde bez incidentů, vyloučeny nejsou ani střety muslimů a jejich odpůrců.

Živě: Tichý pochod na počest zavražděného francouzského učitele dějepisuVideo: Reuters

 
Článek

Učitel Paty před časem hovořil s žáky o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Zemřel v pátek rukou 18letého Rusa čečenského původu, kterého policie zastřelila devíti ranami krátce po činu.

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

Evropa

V uplynulých týdnech se stal Paty terčem útoků na sociálních sítích. Otec jedné muslimské žačky nad ním dokonce vyhlásil fatvu, která opravňuje k zabití.

Řád čestné legie in memoriam

Zavražděný francouzský učitel Samuel Paty bude in memoriam oceněn Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. V rozhovoru s televizi BFMTV to v úterý oznámil ministr školství Jean-Michel Blanquer.

Podle francouzských médií by se středoškolský učitel dějepisu měl stát také komandérem Řádu akademických palem. Prezident Emmanuel Macron by mu titul měl udělit ve středu na vzpomínkové akci na univerzitní půdě Sorbonny.

Politici vraždu odsoudili, to ale nemusí stačit

Už v pátek se tisíce lidí ve francouzských městech účastnili shromáždění, ve kterém uctili památku zavražděného učitele. Řečníci při proslovech zdůrazňovali důležitost chránit svobodu slova a vyučování. Svou soustrast vyjádřil také zástupce čečenské komunity ve Francii.

Teroristu u Paříže policie zasáhla devíti střelami. Svědek natočil video

Evropa

Francouzský prezident Emmanuel Macron už před časem oznámil, že republika začne bojovat proti „islámskému separatismu”, tedy radikálním muslimům, kteří se ve Francii nechtějí asimilovat, ale naopak si v ní chtějí žít podle svého, případně ji přetvářet k obrazu svému.

Je ale otázka, jestli podobné výroky či skutečné činy budou stačit ke zklidnění neustále napjatějších nálad ve francouzské společnosti.

Francie brání své sekulární zřízení. Chce trestat ověřování panenství

Evropa

Jak ve své analýze pro stanici BBC konstatovala její pařížská dopisovatelka Lucy Williamsonová, narůstající počet Francouzů zastává názor, že francouzské zákony o svobodě slova a sekulární společnosti potřebují změnu. Celých 29 procent francouzských muslimů například zastává názor, že je islám v rozporu s klíčovými ústavními hodnotami francouzské republiky a že je proto potřeba je změnit. U francouzských muslimů mladších 25 let je toto číslo dokonce ještě výrazně vyšší.

„Je těžké podporovat ideje volnosti, rovnosti a bratrství, když se vám zdá, že na vás se nevztahují,” konstatuje ve své analýze Williamsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám