Hlavní obsah

Francouzi okupují divadla, požadují jejich otevření

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik divadel obsadili ve Francii příznivci kultury, umělci a aktivisté, aby protestovali proti dlouhodobému uzavření kulturních zařízení kvůli epidemii koronaviru.

BEZ KOMENTÁŘE: Umělci a jejich příznivci obsadili ve Francii několik divadel

 
Článek

Demonstranti v minulých dnech okupovali například národní divadla Colline v Paříži a Štrasburku a obsazení se dočkala i pařížská scéna Odéon nebo divadlo v Pau na jihu země.

Do Odéonu přišla za demonstranty ministryně kultury Roselyne Bachelotová. Studenti ji uvítali s transparenty „Bachelotová, když neotevřeš, přijdeme hrát k tobě domů“ a „Život bez kultury, přímo proti zdi“.

Při protestech proti restrikcím ve Vídni zatkli přes 40 lidí

Evropa

Kulturní zařízení jsou ve Francii uzavřena už od října. Účastníci protestního hnutí požadují také některé úlevy v daňových a dalších odvodech, zejména pro sezonní pracovníky.

„To je celonárodní hnutí. Odbory v regionech zareagovaly a začínáme se organizovat,“ vzkázala vládě v Paříži Karine Huetová, generální tajemnice Národního svazu hudebních umělců.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrující v pařížském Národním divadle

Reklama

Výběr článků

Načítám