Hlavní obsah

Francie zavádí tresty pro klienty prostitutek

– Paříž

Francie se ve středu přidala k těm evropským zemím, které trestají klienty prostitutek. Rozhodlo o tom Národní shromáždění, které po letech bouřlivých debat poměrem hlasů 64:12 schválilo návrh nového zákona o prostituci. Za "nákup sexuálních služeb" zákon zavádí pro zákazníky prostitutek pokutu 1500 eur (40 500 Kč). Informovala o tom tamní média.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Tento zákon je nezbytný proto, aby nebylo možné pokládat za normální nákup něčího těla," řekla socialistická poslankyně Maud Olivierová, která nový zákon iniciovala.

Prostituce jako taková byla dosud ve Francii legální. Trestné bylo kuplířství, stejně jako veřejné nabízení prostituce. Delikt nabízení prostituce na veřejnosti zákon teď naopak ruší a prostitutky za něj už nebudou trestány.

Pokud bude klient přistižen s prostitutkou opakovaně, zvýší se pokuta až na 3750 eur. Zákazníkovi může být navíc nařízena účast na kurzu věnovanému boji s prostitucí.

Proti trestání klientů tvrdě vystupují organizace prostitutek.

"Dopady si umíme představit. Ty, které si to mohou dovolit, budou odjíždět do sousedních zemí. Ostatní budou vyhledávat agentury, salony, prostředníky v roli kuplířů, aby jim zajistili kontakt s klienty," tvrdí Morgane Merteuilová ze syndikátu sexuální práce Strass.

Nový zákon proti prostituci ve Francii podle komentátorů patří k nejpřísnějším v Evropě. Obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku, byl inspirací i pro francouzské zákonodárce. Podle švédských úřadů omezil prostituci o polovinu. Klienti jsou trestáni také v Norsku, Británii a na Islandu.
Česko nemá zákonnou úprava prostituce. Ta sama o sobě není trestná, což platí i pro zákazníky prostitutek.

Reklama

Výběr článků

Načítám