Hlavní obsah

Francie zadržela britskou rybářskou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Londýn

Francie v noci na čtvrtek zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Média incident spojují s eskalujícím sporem mezi Británií a Francií o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Loď kotví v přístavu Le Havre. Úlovek mohou Francouzi zabavit.

Článek

Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že Britové podle ní nevydali francouzským rybářům dostatečný počet licencí, Londýn slíbil odvetu a hovořil o porušení mezinárodního práva. Večer oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni v Británii.

Zadržená britská loď skončila v přístavu Le Havre, kde mohou úřady zkonfiskovat úlovek a plavidlo zadržovat do uhrazení poplatku, píše zpravodajská společnost BBC. Francouzská státní tajemnice pro námořní otázky Annick Girardinová sdělila, že hlídka v zálivu u ústí Seiny narazila ještě na jedno britské plavidlo, jehož posádka dostala slovní varování. Posádky obou lodí zároveň podle vládního prohlášení dostaly pokuty.

Francouzští rybáři chtějí ohrozit britské Vánoce

Zahraniční

Britská ministryně vnitra Priti Patelová označila incident za zklamání a uvedla, že její země splnila požadavky z obchodní dohody s EU. Britský ministr životního prostředí George Eustice dodal, že loď zadržovaná v přístavu Le Havre byla na seznamu předloženém unii a dostala patřičné povolení. To ale bylo následně odebráno, přičemž podle něj není jasné proč.

Francouzská vláda zásah prezentovala jako výsledek "zpřísňování kontrol" v Lamanšském průlivu v souvislosti s "rozhovory o licencích se Spojeným královstvím a Evropskou komisí". "Posilujeme kontroly," řekla v rozhlasovém rozhovoru Girardinová.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Britská rybářská loď zadržená ve Francii

Francie je podle agentury Reuters rozzuřená postupem jednání o přístupu do britských vod po odchodu Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem. Podle Paříže má ale Londýn příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám