Hlavní obsah

Francie utlumí zdražování plynu a elektřiny do jara

Právo, Pavel Cechl, Vladimír Plesník

Francouzská vláda zablokuje zvyšování cen plynu a elektřiny, protože se snaží zmírnit tlak globální krize v dodávkách plynu a rostoucích nákladů na energie v celé Evropě. Minulý týden v televizním projevu premiér Jean Castex oznámil, že po už ohlášeném zvýšení cen plynu o 12,6 procenta vláda další zdražení zmrazí až do dubna.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Castex podle listu Financial Times (FT) rovněž oznámil, že vláda zastropuje zvýšení cen elektřiny, k němuž má dojít v únoru, na čtyři procenta, a to snížením daní z elektřiny.

„Zavedeme něco, co bych nazval ,cenovým štítem‘ pro plyn a elektřinu,“ řekl Castex v televizi TF1. „Chystáme se chránit před tímto zvýšením cen,“ dodal.

Gazprom obešel Ukrajinu. Dodává plyn přes Balkán

Vláda se podle FT snaží předejít znovuzrození Hnutí žlutých vest, které se od listopadu 2018 stavělo zprvu hlavně proti rostoucím cenám pohonných hmot a nákladů na bydlení a pronikavě poznamenalo prezidentské období Emmanuela Macrona.

Co je vám po tom, kde bereme plyn? Maďary rozčílila ukrajinská kritika dohody s Ruskem

Ekonomika

Ceny plynu v Evropě dále stoupají. Podle Klause-Dietera Maubacha, představitele německé energetické společnosti Uniper, certifikace plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa potrvá. Během zimy nejspíš nelze očekávat, že by se začal aktivně využívat, soudí Maubach.

Reklama

Výběr článků

Načítám