Hlavní obsah

Francie stahuje poslední bojové jednotky z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Příslušníci francouzské armády v úterý zahájili odsun z provincie Kápísá na severovýchodě Afghánistánu a prakticky tak ukončili účast francouzských jednotek na aktivních bojových operacích v této zemi. Posledních 400 francouzských vojáků se přesunulo na základnu Nidžráb, odkud odjedou do hlavního města Kábulu.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Francouzští vojáci v Afghánistánu se balí.

Článek

Islamistické hnutí Tálibán při té příležitosti vyzvalo ostatní členské státy NATO působící v Afghánistánu, aby také odešly. "Žádáme další (členské státy NATO působící v Afghánistánu), aby po příkladu Francie ukončily okupaci Afghánistánu, odešly z této země a nechaly osud Afghánců v jejich vlastních rukou," řekl agentuře AFP telefonicky mluvčí povstalců Zabiulláh Mudžáhid.

Francie stahuje své bojové jednotky z Afghánistánu dva roky před plánovaným odchodem všech bojových složek NATO. Ty by měly afghánské území opustit do konce roku 2014.

Francie má v Afghánistánu nyní 2200 vojáků. Kolem 700 z nich se do konce roku vrátí do vlasti, 50 bude nadále cvičit afghánské vojáky v provincii Vardak západně od Kábulu.

Zbylí příslušníci francouzské armády zůstanou v Kábulu, aby zajistili odsun vojenské techniky zhruba do léta příštího roku. Po tomto termínu bude v Afghánistánu působit už jen 500 vojenských instruktorů podílejících se na výcviku vojsk.

Reklama

Výběr článků

Načítám