Hlavní obsah

Francie sjednotí důchodový systém. Bude spravedlivý a smaže výjimky, řekl premiér

– Paříž

Francouzský premiér Édouard Philippe ve středu představil transformaci důchodového systému. Podle něj má být „spravedlivý a vymaže nejrůznější výjimky“. Vládě nejde o drobné úspory, minimální důchod garantuje 1000 eur (25 500 korun) měsíčně, uvedl na tiskové konferenci. Ve Francii se už sedmým dnem protestuje proti politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský premiér Édouard Philippe představil důchodovou reformu vlády

Článek

„Nadešel čas pro nový univerzální penzijní systém,“ řekl na tiskové konferenci Philippe. Ujistil, že rozumí obavám protestujících, vláda ale podle něj koná v zájmu sociální spravedlnosti.

Univerzální systém má lépe ochránit nejzranitelnější Francouze. Vláda bude garantovat čistou penzi 1000 eur při dokončené kariéře na minimální mzdě, prozradil Philippe. V současnosti je minimální garance důchodu 803 eur na osobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Paříži vyšli opět do ulicVideo: Reuters

Oficiální věk odchodu do penze zůstane 62 let. „Nárok na dřívější důchod budou mít ‚tvrdě pracující‘ lidé, hasiči, policisté a vojáci,“ uvedl Philippe. V těchto případech by do penze mohli o dva roky dříve.

Proč Francouzi stávkují aneb Důchod v 52 letech v ohrožení

Ekonomika

Po reformě by tak systém neměl privilegovat například státního železničního dopravce SNCF. Část jeho zaměstnanců, především strojvedoucí, mohou do důchodu už v 52 letech. Zbytek má nárok na důchod nejpozději v 57 letech.

Právě zaměstnanci SNCF jsou v čele francouzské stávky.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzi se vydali do ulic Paříže, protestují proti politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona

Philippe uvedl, že věk pro odchod do penze se postupně bude zvyšovat. V roce 2027 už by se podle nového plánu mělo chodit do důchodu o dva roky později, tedy v 64 letech. „Chceme lidi povzbuzovat, aby pracovali déle,“ vysvětloval na tiskové konferenci francouzský premiér.

Penzijní reforma by se v únoru měla dostat k zákonodárcům, kteří o ní budou jednat.

Francii ochromila generální stávka

Ekonomika

Současný důchodový systém je velmi nepřehledný, roztříštěný a podle názoru vlády tím pádem i nespravedlivý. Systémů je ve skutečnosti 42. U různých skupin zaměstnanců a v různých odvětvích se podmínky odchodu do důchodu a výpočty vyplácené penze liší.

Francouzi stávkují od čtvrtka. K protestu, který svolaly odbory, se připojily stovky tisíc lidí. Řada z nich je nespokojena s politikou vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Podnětem k největší stávce od roku 1995 se staly právě snahy o reformu francouzského penzijního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám