Hlavní obsah

Francie na pomoc samoživitelkám: Neplatičům výživného odebere peníze přímo z účtu

Novinky, AP, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda spustila nový program, ve kterém je možné vzít peníze z bankovních účtů rodičům, kteří neplatí výživné na děti. Cílem je pomoci rodinám, které se vlivem osudu ocitly v nejisté finanční situaci. Ve většině případů jde o svobodné matky. Opatření navrhli před dvěma lety sami občané v rámci takzvané „Velké debaty”.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron při návštěvě v Tours

Článek

„30 až 40 procent výživného je ve Francii nevyplaceno: neúnosná situace pro stovky tisíc samoživitelů,” odsoudil chování neplatičů francouzský prezident Emmanuel Macron. Nová reforma vstoupila v platnost počátkem nového roku.

Jak informovala agentura AP, prezident se poté vydal do města Tours na západě země, kde navštívil jednu z poboček agentury pro vyplácení dávek.

V každé čtvrté francouzské rodině figuruje pouze jeden rodič, který se účastní výchovy svých dětí. V 85 procentech případů jde o matku. Třetina žije pod hranicí chudoby.

„Děkuji Vám,” poděkovala prezidentovi matka tří dětí, zatímco mu popisovala svůj životní příběh, který výrazně poznamenalo domácí násilí a obtěžování ze strany bývalého manžela. „Tohle je velká úleva,” uvedla.

Třetina samoživitelek nemá důstojný život

V každé čtvrté francouzské rodině figuruje pouze jeden rodič, který se účastní výchovy svých dětí. V 85 procentech případů jde o matku. Třetina žije pod hranicí chudoby.

Pro samoživitele je výživné na děti naprosto stěžejní součástí rodinného rozpočtu. Za jedno dítě by měli v průměru dostávat asi 170 eur měsíčně (4 450 Kč).

Kvůli pandemii nemají samoživitelé peníze na vánoční dárky

Domácí

Cílem opatření je také předejít finančnímu tlaku a výhrůžkám ze strany neplatících rodičů. Podle nových pravidel může nového vládního opatření využít každá matka či otec nezávisle na tom, zda jeho bývalý partner souhlasí.

V rámci opatření bude možné peníze odebrat přímo z bankovních účtů a na vyplácení výživného se bude dohlížet do 18. narozenin dítěte.

Macron vyslyšel stížnosti Francouzů

Opatření vzešlo z takzvané „Velké národní debaty” (franc. Le grand débat national), ve které prezident Macron vyzval občany, aby mu řekli, co je trápí. Tehdy totiž čelila vláda několikatýdenním masovým protestům.

Macron nezavrhuje dialog s vestami. Mohl by jednat s „dámou s harmonikou”

Zahraniční

„Zarazilo mě, kolik žen mi řeklo, že nedokážou slušně žít, protože jim nepřišly alimenty,” řekl tehdy Macron.

S tímto problémem se potýká řada evropských zemí. Česká vláda v loňském roce navrhla program, který by zaručil vyplácení podpory samoživitelům. Ten vstoupí v platnost 1. července.

Neplatiče alimentů zastoupí stát, pak to bude vymáhat, schválili poslanci

Domácí

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhadlo, že stát bude vyplácet výživné do výše tří tisíc korun měsíčně pro zhruba 24 tisíc dětí. Peníze pak bude po neplatičích vymáhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám