Hlavní obsah

Francie i Česko jsou proti přerozdělování migrantů, prohlásil Sobotka v Paříži

Paříž

Česko a Francie nesouhlasí s trvalým přerozdělováním uprchlíků mezi členské státy Evropské unie a shodně požadují posílit ochranu vnějších hranic EU. Sobotka to uvedl před novináři po jednání se svým francouzským protějškem Manuelem Vallsem a také s prezidentem Françoisem Hollandem.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsem především rád, že jsme se s předsedou vlády Francie Vallsem shodli na tom, že obě naše země nesouhlasí s tím, aby se v Evropě zaváděl nějaký trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků," řekl českým novinářům Sobotka na závěr návštěvy Paříže.

"Shodli jsme se také na tom, že teď je třeba se soustředit na opatření, která posílí ochranu vnější schengenské hranice," dodal.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Sobotka v Paříži jednal rovněž s francouzskými zaměstnavateli, které přesvědčoval o výhodnosti investování v Česku. Setkal se s krajany a českými studenty a odhalil pamětní desku ke 100. výročí založení České národní rady, z níž později vznikla prozatímní československá vláda. V budově nyní sídlí České centrum a konzulát.

Francie dlouhodobě patří mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů Česka, na celkovém obratu českého zahraničního obchodu se podílí přibližně čtyřmi procenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám