Hlavní obsah

Francie hlásí novou mutaci koronaviru, běžné testy ji nemusí odhalit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bretaň
Aktualizováno

Francouzské zdravotnické úřady hlásí novou variantu koronaviru, kterou nemusí zachytit běžné PCR testy. Objevili ji zdravotníci v nemocnici ve městě Lannion v Bretani. V úterý o tom informovaly tiskové agentury.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Bretani zaznamenali několik pacientů, kteří měli typické projevy onemocnění covid-19, ale měli negativní výsledek PCR testu. Infekci potvrdily až podrobnější rozbory ze vzorků odebraných ze vzdálenějších částí dýchacích cest nebo analýza krve.

V Brazílii se covid vymkl kontrole, zdravotnický systém se hroutí

Amerika

Zdravotnické úřady v Bretani uvedly, že „bude proveden výzkum s cílem zjistit, jak tato varianta reaguje na vakcínu a protilátky vytvořené během dřívější nákazy koronavirem”.

„Prvotní testy provedené Pasterovým institutem v Paříži prokázaly novou variantu, která nese devět mutací proteinu v oblasti zodpovědné za protein S i dalších částech viru,” uvedl francouzský deník Ouest France.

Varování pro celý svět

Francie o objevu nové varianty informovala mezinárodní agentury.

Podle serveru EuroNews byla takzvaná bretaňská varianta odhalena v nemocnici v Lanninon už na konci února. Následným genetickým sekvenováním bylo zjištěno, že se mutací, která nemusí být odhalena běžnými testy, nakazilo nejméně osm pacientů.

Obavy se naplnily. V USA se zkřížily dvě varianty koronaviru v nebezpečný hybrid

Amerika

K nejvíce zasaženým regionům ve Francii patří v současnosti Paříž a její okolí, kde se jednotky intenzivní péče blíží k hranicím své kapacity. Agentura Reuters uvádí, že i v Bretani, která zatím příchod třetí vlny epidemie nepocítila nijak drasticky, nových případů v posledních dnech přibývá rychleji.

Na lůžkách intenzivní péče ve francouzských nemocnicích nyní leží nejvíce pacientů od konce listopadu, kdy v zemi platila druhá celostátní karanténa.

Britská mutace stojí za 60 procenty případů ve Francii. Calais čeká víkendová uzávěra

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám