Hlavní obsah

Francie dala vysoké státní vyznamenání saúdskému princi, sklidila ostrou kritiku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na adresu francouzské vlády se snesla ostrá kritika kvůli udělení Řádu čestné legie saúdskoarabskému korunnímu princi a ministrovi vnitra Muhammadovi bin Najífovi. Lidskoprávní organizace upozorňují, že Rijád porušuje lidská práva a neuznává rovnost žen. Krajně pravicová Národní fronta krok označila za symbol podřízenosti monarchii.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident François Hollande se saúdským princem Muhammadem bin Najífem v Elysejském paláci

Článek

Řád dostal Najíf od francouzského prezidenta Françoise Hollanda v pátek při návštěvě Paříže, jeho udělení ale bylo zveřejněno až v neděli poté, co oněm informovala saúdskoarabská tisková agentura SPA.

Bénédicte Jeannerodová, která stojí v čele francouzské lidskoprávní organizace Human Rights Watch zdůraznila, že Saúdská Arábie hrubě porušuje lidská práva. Od začátku roku odsoudila k smrti 70 lidí. Zřejmě tak překoná loňský rekord 153 popravených, což bylo nejvyšší číslo za posledních dvacet let. Připomněla také, že ženy jsou v saúdské

Za boj proti terorismu 

Nový francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault ocenění pro Najífa za „úsilí v boji proti terorismu a extremismu“ hájí, francouzskému rozhlasu řekl, že je to jen formalita.

„Je to diplomatická tradice a mohl bych vám říci o mnoha Řádech čestné legie, které byly uděleny,” poznamenal.

Najíf je ale na Západě oceňován kvůli své snaze bojovat s náboženskými extremisty. Vedl operaci, která vedla k rozbití Al-Káidy v Saúdské Arábii. Tato organizace v letech 2003 až 2007 útočila na cizince i představitele saúdskoarabských bezpečnostních složek.

Válka v Jemenu

Rijád navíc čelí kritice kvůli tomu, jak brutálně vede válku v sousedním Jemenu, kde pomáhá vládě proti šíitským vzbouřencům.

Kvůli tomu Německo a Švédsko přestaly dodávat Rijádu zbraně a pohrozila tím i Británie. Francie, které je tam též prodává, se však k podobnému kroku nechystá a svého velkého odběratele zbraní nemíní ztratit.

Paříž zaujala pozice vyklizené USA a dodává do země lehké vrtulníky Eurocopter EC 145 (nově označovaný za Airbus H145). Chce Rijádu prodat i bojové letouny Dassault Rafale, v čemž ale zatím neuspěla. Rijád by však rád koupil francouzské hlídkové lodě DCNS a uvažuje i o nákupu francouzských jaderných reaktorů.

Navíc považuje Rijád za důležitého partnera v boji s islámskými teroristy navzdory tomu, že Saúdská Arábie prosazuje radikální wahhábismus, což je ideologie blízká salafistům z teroristických bojůvek.

Reklama

Výběr článků

Načítám