Hlavní obsah

Fischer končí – Rakousko volí novou hlavu státu

Právo, Jaroslav Zbožínek
Vídeň

Rakušané si za celá desetiletí navykli, že hlavní mocenské páky v zemi držely dvě velké strany – sociální demokraté (SPÖ) a lidovci (ÖVP): protagonisté „věčné“ velké koalice. Nadcházející volba prezidenta, jejíž první kolo proběhne v sobotu, by ale měla přinést zlom.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidátka Irmgard Grissová se svými předvolebními plakáty

Článek

Jasně tomu nasvědčují průzkumy. Hlavním favoritem je dlouholetý exšéf strany Zelených Alexander van der Bellen, v těsném závěsu za ním pak Norbert Hofer, místopředseda parlamentu z populistické strany Svobodných (FPÖ), a nezávislá kandidátka Irmgard Grissová.

Miliardář Lugner – jasný outsider

O nástupnictví po soc. dem. Heinzi Fischerovi, jenž stojí v čele státu od roku 2004 a o třetí šestileté období se už nemůže ucházet, usiluje celkem šest kandidátů. Poslední sondáž před volbami, kterou provedla agentura OMG, přisoudila van der Bellenovi 25 procent hlasů, Hoferovi 24 procent a Grissové 22 procent.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Alexander van der Bellen je mírným favoritem volby

S větším odstupem následují Rudolf Hundstorfer, zástupce SPÖ a bývalý odborový boss, s 15 procenty a lidovec Andreas Khol, někdejší šéf sněmovny, s jedenácti procenty. Ani Hundstorfer, ani Khol neoplývají charismatem a mnoho voličů je považuje spíše za záruku stále méně chtěného pokračování dělby moci pro obě velké strany.

Jasným outsiderem voleb se třemi procenty se stal stavební magnát Richard Lugner, který proslul mj. tím, že na tradiční vídeňský Ples v Opeře zve na své náklady některou z ženských světových celebrit.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Nezávislý kandidát Richard Lugner

Druhé kolo v květnu

Je nepravděpodobné, že by některý z uchazečů získal hned v prvním kole nadpoloviční většinu, rozhodnutí se proto očekává ve finálovém duelu 22. května, do nějž postoupí dva nejúspěšnější ze zítřejšího kola.

V předvolební kampani dominovala témata uprchlické krize a využívání prezidentských pravomocí. Tradiční otázky jako nezaměstnanost, zdravotnictví a školství ustoupily do pozadí a vynoří se silněji zřejmě až v parlamentních volbách za dva roky.

„Je mi líto každého člověka, který stojí na hranici s batohem na zádech a dítětem v náručí. Musíme ale myslet v první řadě na naše lidi,“ líčil Khol postoj k běžencům. Notoval si s Hundstorferem, podle nějž by Evropa neměla zavírat dveře před lidmi, kteří prchají před válkou. „Nemůžeme ale zachránit celý svět,“ dodal.

O emoce v předvolebním boji se postaral Hofer, když prohlásil, že by jako prezident loni na podzim odvolal vládu za její vstřícnost k uprchlíkům. Svá slova zmírnil poté, co kabinet kancléře Wernera Faymanna (SPÖ) zpřísnil hraniční kontroly a zavedl limity pro azylanty. Odvolání vlády Hofer nyní už „nepovažuje za nezbytné“.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidát Norbert Hofer

Magnátovi nálepka „Kašpárek“ nevadí

Hofer zato stačil vynadat van der Bellenovi do „fašistických zelených diktátorů“ poté, co bývalý šéf Zelených prohlásil, že by jako prezident nejmenoval šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho kancléřem, jestliže by FPÖ vyhrála volby, jak naznačují průzkumy.

Sondážní rozhovory by prý van der Bellen vedl tak dlouho, až by vznikla vláda bez FPÖ. Také on svůj výrok později mírnil s tím, že by „měl problém“, kdyby musel jmenovat „protievropský kabinet“.

Uvolněněji si zato počínal Lugner, jenž se vymezoval proti „stojatým vodám velké koalice“, zdůrazňoval svou „nezávislost“ a „schopnost aktivně jednat“.

Vyrovnal se i s narážkami, že je vzhledem k mizivým vyhlídkám „Kašpárkem“ mezi kandidáty. „A kašpárek vyhrává pokaždé,“ stálo na jednom z jeho plakátů.

Vizitky kandidátů
Alexander van der Bellen (72)
Bývalý předseda strany Zelených, profesor ekonomie a favorit voleb, do nichž nastupuje jako nezávislý kandidát. Narodil se ve Vídni estonské matce a ruskému otci s nizozemskými kořeny, vyrůstal v Tyrolsku. Pro své klidné a věcné vystupování se těší vážnosti i u Rakušanů, kteří nejsou voliči Zelených. Kdysi byl i členem sociální demokracie. Náruživý kuřák. Otec dvou synů – krátce před ohlášením prezidentské kandidatury se podruhé oženil.
Norbert Hofer (45)
Kandidát FPÖ, jejímž členem je více než 20 let. Má šanci se probojovat do druhého kola. Původním povoláním letecký technik, s politikou začínal v rodném Burgenlandu, nyní je místopředsedou dolní komory parlamentu. Je považován za „přívětivější tvář“ FPÖ, na rozdíl od mnohých stranických kolegů se neuchyluje ke kontroverzním výrokům. Ženatý otec čtyř dětí je tělesně postižený poté, co si při paraglidingu přivodil těžký úraz.
Irmgard Grissová (69)
Nezávislá kandidátka, bývalá předsedkyně nejvyššího soudu, má šanci postoupit do druhého kola. Vyrůstala na statku, kdysi spolupracovala s regionálním studiem televize ORF. Respekt napříč politickým spektrem si získala před dvěma lety kritickou zprávou o vyšetřování aféry kolem korutanské banky Hypo Alpe Adria. Potrpí si na jasné a precizní formulace, čímž ale působí i poněkud odtažitě. Je vdaná a matka dvou synů.
Rudolf Hundstorfer (64)
Kandidát SPÖ, bývalý šéf odborů a donedávna ministr sociálních věcí. Vídeňský rodák, dlouhá léta působil na vídeňském magistrátu, kde se vyučil na správního úředníka. Je znám jako ostrý kritik FPÖ. Do boje o prezidentský úřad ve vídeňském Hofburgu nastoupil s handicapem bývalého člena nynější vlády, která patří k nejméně oblíbeným v rakouských dějinách. Potřetí ženatý, má dceru a dva nevlastní syny.
Andreas Khol (74)
Veterán rakouské politiky, kandidát ÖVP, exšéf parlamentu. Byl spoluarchitektem zvratu v roce 2000, kdy jeho strana uzavřela vládní koalici s FPÖ kontroverzního populisty Jörga Haidera. Khol vystudoval ústavní právo, s manželkou Heidi je už přes 50 let, má s ní šest dětí. Z vysoké politiky se stáhl před 10 lety, zůstal ale ve vedení strany jako šéf klubu důchodců ÖVP. Kontakt s veřejností si udržuje i články pro list Die Presse.
Richard Lugner (83)
Velkopodnikatel ve stavebnictví, čemuž vděčí i za svou přezdívku Mörtel („Malta“). Není spojován s žádnou stranou. V širší povědomost vešel po dokončení první mešity ve Vídni v roce 1979. Je popáté ženatý, v roce 2014 se jeho manželkou stala dnes 26letá německá modelka z Playboye Cathy Schmitzová, která jej k nynější druhé kandidatuře také přemluvila. Lugner je i nyní prakticky bez šancí, i s manželkou ale dál vyhledává prostor v médiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám