Hlavní obsah

Fico vytáhl na Dzurindu nahrávku a obvinil ho z korupce

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Lídr slovenské opozice Robert Fico na nedělní tiskové konferenci pustil novinářům nahrávky telefonických rozhovorů, které mají dokazovat korupční chování bývalého premiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Mikuláše Dzurindy. Podle nahrávek měl Dzurinda v čase, kdy stál v čele vlády, dohadovat zmanipulovaný obchod. Nahrávky měl Fico dostat v sobotu od neznámého sympatizanta opozice. Dzurinda odmítl, že by udělal něco nelegálního.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

Na nahrávkách podle Fica dohaduje Dzurinda s bývalým primátorem Bratislavy Petrem Kresánkem a podnikatelem Vladimírem Miškovským podmínky zmanipulované smlouvy na dodávku kotlů na spalování odpadu v hlavním městě.

„Celý obchod politicky přikrývá Dzurinda, který slibuje, že se o všechno postará a všechno bude v pořádku. Chci požádat tyto tři pány, aby se k nahrávkám vyjádřili,“ uvedl Fico. Podle šéfa opoziční strany Smer-sociální demokracie nahrávka vznikla v roce 1998 nebo 1999, kdy stál Dzurinda v čele slovenské vlády.

Šéf opozice připomněl, že Dzurinda musel před volbami odstoupit z čela kandidátky Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU), protože mu bylo prokázáno praní špinavých peněz. „Předložili jsme jasné důkazy. SDKU je nevyvrátilo,“ dodal předseda stany Smer-sociální demokracie.

Fico reagoval také na slova Dzurindy, který v sobotu označil stranu Smer-sociální demokracie za „bandu komunistů, kteří si listopadu 1989 ani nevšimli“. „Tato rétorika překračuje jakoukoli mez. Naši sympatizanti považují toto vyjádření za obrovskou urážku,“ uvedl Fico. [celá zpráva]

Vše bylo v mezích zákona, tvrdí Dzurinda

Dzurinda tvrdí, že nahrávka vznikla už dávno. „Miškovský si stěžoval, že má velké plány a město mu dělá překážky. Zvedl jsem telefon a volal jsem primátorovi. Bylo to vše přísně v rozsahu zákona,“ uvedl Dzurinda v diskusním pořadu Slovenské televize.

Předseda SDKU uvedl, že Smer-sociální demokracie chce spolupracovat s jeho stranou a zveřejnění nahrávky je reakcí zhrzené nevěsty. „Fico se dostal do situace, jako Mečiar. Dostal se do izolace,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám