Hlavní obsah

Fico posiluje, Matovič ztrácí. Vládní strana Za lidi na Slovensku padá

Pokud by se parlamentní volby na Slovensku konaly začátkem června, zvítězila by strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho se ziskem 21,6 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Robert Fico a Peter Pellegrini v prezidentském paláci v Bratislavě

Článek

Na druhém místě by se umístila vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka se ziskem 12,8 procenta hlasů těsně následovaná stranou Směr-slovenská sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, kterou by volilo 12 procent Slováků.

Hnutí bývalého premiéra Igora Matoviče Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) se dál propadá a v červnu by jí dalo svůj hlas jen 8,2 procenta Slováků. V loňských volbách přitom Matovičovo hnutí zvítězilo se ziskem 25 procent hlasů.

Hlas a Směr sahají na Slovensku po parlamentní většině

Zahraniční

Do parlamentu by se ještě dostalo hnutí Jsme rodina (7,6 %) předsedy parlamentu Borise Kollára, Progresivní Slovensko (6,3 %), Křesťanskodemokratické hnutí (5,8 %) a strana Aliance (5,7 %), která sdružuje několik stran zastupujících maďarskou menšinu žijící na jižním Slovensku.

Spory uvnitř vládní strany Za lidi se odrazily na klesajících procentech formace Veroniky Remišové. Strana, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska, získala v loňských volbách 5,77 procenta hlasů a letos v červnu by jí dalo svůj hlas jen 3,4 procenta Slováků a vůbec by se nedostala do parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám