Hlavní obsah

Fico nepodpořil Zemana a Češi si nemohli přát větší drama, píše se na Slovensku

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský tisk se obšírně zabývá prvním kolem českých prezidentských voleb. Deník Plus jeden deň cituje vyjádření slovenských politiků k výsledkům prvního kola. List k tomu poznamenává, že sociálnědemokratický premiér Robert Fico nepodpořil Miloše Zemana, který má k levici blíž.

Foto: Jan Kočvara, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Článek

„Je na lidech v ČR, koho si v přímých volbách vyberou za prezidenta. Ať to bude kdokoli, naší povinností bude tuto volbu respektovat,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Naopak jednoznačně se na stranu Karla Schwarzenberga staví šéf křesťanských demokratů Ján Figeľ, dodal deník.

Větší drama to být nemohlo

„Čeští voliči si reálně sotva mohli přát dramatičtější druhé kolo prezidentských voleb. V něm se utkají nejen dvě silné osobnosti, ale také symboly dvou různých proudů nedávných českých dějin,“ napsal list Pravda ve svém komentáři.

Pravda zdůrazňuje, že vítězi prvního kola přímá volba maximálně vyhovuje. „V diskusích byl suverénní, a to i tehdy, když se vyhýbal odpovědím na nepříjemné otázky. Zároveň dokázal fascinovat i své protivníky, což platí například o velké části médií. Právě takovéto atributy se v přímé volbě počítají: v lidech můžete vzbuzovat různé pocity, jen je nesmíte nudit,“ konstatuje deník.

„Právě na voličskou nudu umřela kampaň favorizovaného někdejšího předsedy úřednické vlády Jana Fischera. Černým koněm voleb se tak stal Karel Schwarzenberg,“ dodává Pravda.

Před druhým kolem volby mají čeští voliči na výběr ze dvou různých možností. "Volit budou buď Zemana jako představitele stranických bojů a pragmatických řešení, nebo Schwarzenberga povzneseného nad 'reálnou politiku'," soudí list.

Těžká váha Zeman nemá vítězství jisté 

Deník Hospodárske noviny konstatuje, že český volič překvapil. „Druhé kolo prezidentských voleb nakonec nebude nudným zápasem dvou kandidátů jedné politické mafie s předvídatelným výsledkem. Miloš Zeman nemá vítězství ani zdaleka jisté,“ dodal list.

"V první přímé volbě hlavy českého státu se bude volič rozhodovat především mezi hodnotami. Mezi starým a novým," napsal deník. To "staré" ztělesňuje podle něj Schwarzenberg: "Nejen romantizovanou noblesu staré české šlechty, ale především tradici morálních autorit, jako Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel."

Zemana zase označil list za těžkou váhu moderní české politiky. "Skvělý stratég, a když odhlédneme od jeho vulgárního slovníku, i vynikající řečník. Kdyby měli Češi hlasovat o tváři, která nejvýrazněji reprezentuje vládu korupce a klientelismu, důstojný kandidát proti Zemanovi by se hledal stěží," naspal list s poukazem na pochybné aféry za jeho vlády.

Nejčtenější slovenský deník Nový čas konstatuje, že volby nemají jasného vítěze a volby se staly obrazem současné roztříštěné české politiky. Podotýká, že do druhého kola postoupili zkušení politici.

„V Česku jednoznačně vyhrála levice. Před druhým kolem očekávám výraznou negativní kampaň vůči osobě Miloše Zemana, která bude pokračováním antikampaně z prvního kola,“ uvedl list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám