Hlavní obsah

Fico do volební kampaně investuje vitriol, kritizovalo Řecko protiimigrační výroky premiéra

Řecké ministerstvo zahraničí v pátek ostře kritizovalo předvolební výroky slovenského premiéra Roberta Fica k migrační krizi. V krátkém, emotivně formulovaném prohlášení, které zveřejnilo na svém webu, tyto výroky označilo za provokativní. Slovenské ministerstvo zahraničí v reakci oznámilo, že si předvolalo řeckého velvyslance na Slovensku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

"Je zjevné, že slovenský premiér jen několik dní před volbami ve své zemi chce do své volební kampaně investovat vitriol a lidské drama. Nejsme s to být svědkem jeho deliria a pochopit, jak doufá, že, pokud bude znovu zvolen, bude plnit své povinnosti jako premiér země, která brzy převezme předsednictví v Radě ministrů Evropské unie," uvádí se v prohlášení.

Řecké ministerstvo zahraničí v textu nezmiňuje žádný konkrétní výrok předsedy slovenské vlády.

Slovenská diplomacie sdělila, že zmiňované prohlášení Atén se snižuje k neopodstatněným osobním útokům na předsedu slovenské vlády. "Kromě toho rovněž představuje neomluvitelné zasahování do vnitřních záležitostí a do předvolební situace v jiné členské zemi EU během předvolebního moratoria," tlumočilo slovenské ministerstvo zahraničí řeckému velvyslanci.

Dodalo, že podobná prohlášení Atén nemohou nahradit odpovědnost Řecka hledat řešení migrační krize a zastavit stávající vlnu migrantů, a to společně s ostatními státy EU.

Fico: Muslimské komunity jsou rizikem

Evropská migrační krize byla jedním z hlavních témat kampaně před sobotními parlamentními volbami na Slovensku. "Schengenské hranice jsou jako ementál. Tisícovky lidí přicházejí do Evropy. Bezpečnost je pro mou vládu na prvním místě... Nikdy sem na základě kvót nepřivezeme ani jednoho muslima. Nebudeme vytvářet žádné ucelené muslimské komunity, protože to představuje vážné bezpečnostní riziko," prohlásil Fico mimo jiné tento týden na závěrečném předvolebním mítinku své strany Směr-SD.

Dříve Fico zase vyjádřil pochybnosti o tom, zda je Řecko s to zajistit ochranu vnější schengenské hranice a podpořil myšlenku náhradního plánu ochrany schengenského prostoru, a to posílením ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám