Hlavní obsah

Fico chce zakázat anonymní diskuze na internetu

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín

Předseda slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie a bývalý premiér Robert Fico se vyslovil pro zákaz anonymních diskuzí na zpravodajských webech a obnovení práva politiků na otištění jejich stanoviska ke kritickým novinovým článkům. Prohlásil to v sobotu na partajním sněmu v Trenčíně.

Foto: Ivan Vilček

Robert Fico na sjezdu Smeru v Trenčíně.

Článek

„Ať si píší, že Fica a (současného premiéra Petera pozn. red.) Pellegriniho je potřeba oběsit, ale ať se pod to podepíší,“ prohlásil někdejší slovenský ministerský předseda.

Fico by rád změnil i tiskový zákon. Ve prospěch politiků. Navrhl aby měli opět právo na otištění svých reakcí na články v médiích.

Tiskový zákon, který zavedl právo na odpověď politiků a veřejnosti na články novin, časopisů a tiskových agentur o zmiňovaných lidech schválila v roce 2008 první Ficova vláda. Zákon vyvolal kritiku vydavatelů, opozice i mezinárodních organizací kvůli možnému ohrožení svobody tisku. Vláda premiérky Ivety Radičové v roce 2011 právo politiků na zveřejnění reakce na články zrušila. V platnosti zůstala možnost domáhat se opravy faktických chyb v článcích medií.

„Nechápu, proč by politik, který je ´popliván´ na deseti stranách, neměl právo odpovědět,“ řekl Fico.

Média podle Fica lhala veřejnosti

Předseda Směru se vrátil i k vraždě novináře Jána Kuciaka jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

„Média a třetí sektor financovaný ze zahraničí podsunuly veřejnosti falešný příběh. Novináře údajně zavraždila italská mafie napojená na úřad vlády. Média zcela otevřeně lila do žil lidí tuto lež, že je vláda zodpovědná za usmrcení novináře a jeho přítelkyně. Vyšetřování ukázalo, že to byla totální lež,“ řekl Fico. Po únorové vraždě a masových demonstracích Fico odstoupil z pozice premiéra a nahradil ho Peter Pellegrini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám