Hlavní obsah

Fico by po volbách mohl vládnout sám, dohoda o přechodné vládě ale není

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Ani přes hodinu trvající jednání prezidenta Ivana Gašparoviče s předsedy parlamentních stran nepřineslo v pondělí dohodu o tom, kdo povede vládu do předčasných voleb. Po březnových předčasných parlamentních volbách by slovenský expremiér Robert Fico mohl sestavit vládu jedné strany.

Foto: Petr Josek , Reuters

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Polis uskutečněného po pádu vlády premiérky Ivety Radičové z minulého týdne by Ficova strana Smer-sociální demokracie získala 45,5 procenta hlasů. Ve 150členném parlamentu by tak obsadila 83 křesel.

Na druhém místě by se s velkým odstupem umístila Slovenská demokratická a křesťanská unie Mikuláše Dzurindy a dosavadní premiérky Radičové (14,3%) a na třetím Křesťanskodemokratické hnutí (8,8%). Do parlamentu by se dostala také strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka (8,3%) a strana Most-Híd Bély Bugára (5,3%). Současné vládní strany by tak dohromady získaly jen 67 křesel.

Do parlamentu by se nedostala Strana maďarské koalice, Slovenská národní strana Jána Sloty ani Lidová strana HZDS dalšího expremiéra Vladimíra Mečiara.

Pat se nedaří vyřešit

Minulé úterý vyslovil parlament vládě Ivety Radičové nedůvěru. [celá zpráva]

Prezident původně avizoval, že vládu odvolá. Argumentoval tím, že Radičová nepodala demisi, ale její vládě byla vyslovena nedůvěra. Podle Gašparoviče to mění situaci a původní vládu nemůže nechat dovládnout.

Jenže šéf opozice Robert Fico vzápětí prohlásil, že jeho strana Smer-sociální demokracie do žádného dočasného kabinetu nevstoupí a vláda by měla dovládnout až do 10. března 2012, kdy se budou konat předčasné volby. [celá zpráva]

„Vláda by už neměla rozhodovat o ničem důležitém. Jejich jedinou úlohou by bylo, aby svítili a topili,“ uvedl Fico.

Hlava státu se proto snaží společně s předsedy parlamentních stran nalézt řešení, které by vyhovovalo všem. Zatím marně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám