Hlavní obsah

Fiala: Hlavním úkolem Unie je jednotně zmírňovat dopady krizí na občany

Štrasburk

České předsednictví v Radě Evropské unie má před sebou řadu úkolů, tím hlavním je nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí, řekl v projevu v Evropském parlamentu premiér Petr Fiala (ODS). Prioritami jsou podle jeho slov inflace, nedostupnost energií a potravinová krize.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Premniér Petr Fiala (ODS) během svého vystoupení v Evropském parlamentu.

Článek

„Priority, kterým se chceme věnovat, vznikaly po dobu mnoha měsíců, ale 24. únor 2022 otočil většinu plánů, které jsme měli, vzhůru nohama,“ začal Fiala projev v narážce na počátek invaze Ruska na Ukrajinu.

„Kromě konvenční války vede Rusko i hybridní válku. Úmyslně vyvolává uprchlickou vlnu, využívá energetické suroviny jako svou zbraň a cílenými útoky na infrastrukturu vyvolává potravinovou krizi,” řekl předseda české vlády. „Tím hlavním úkolem v následujícím období bude nalézt jednotnou a silnou shodu na takových opatřeních, která negativní dopady současných krizí na naše občany co nejvíce zmírní,” pokračoval.

Fiala nejprve začal svůj projev v angličtině, v mateřském jazyce představil pětici priorit českého předsednictví, které Česko zastává od července do konce letošního roku.

Za první úkol označil zvládnutí uprchlické krize. „Politická i vojenská podpora Ukrajiny ze strany EU je bytostným zájmem celé Unie,“ řekl Fiala.

České předsednictví v Radě EU - Co přesně znamená?

Domácí

Druhým bodem byla energetická bezpečnost, kdy přímo podpořil taxonomii, o které budou europoslanci ještě ve středu hlasovat. „Jaderná energie a plyn z bezpečných zemí jsou pro řadu členských zemí jediným nástrojem, jak v následujících letech našich společných klimatických cílů dosáhnout,“ podotkl premiér.

Zároveň v projevu uvedl, že Česko podporuje dobrovolné společné nákupy plynu, a to podle modelu, který unijní země využívaly už během  covidové krize.

Třetí prioritou ČR pro následující roky je posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kybernetického prostoru, uvedl Fiala. „Urgentní je také doplnění vojenských zásob v souvislosti s pomocí, jež členské státy poskytují Ukrajině,“ míní šéf české vlády.

Česko nastupuje v bouřlivé době

Domácí

Čtvrtým úkolem je podle jeho slov strategická odolnost evropské ekonomiky. „Již pandemie covidu odhalila slabiny,“ uvedl a dodal: „Evropa musí být průmyslový a technologický lídr.“ Za klíč označil fungující vnitřní trh bez zbytečné administrativy.

Za poslední českou prioritu označil odolnost demokratických institucí vůči vnějším, ale i vnitřním hrozbám. „Naše společnosti jsou neustále cílem útoku od těch, kterým vadí naše hodnoty. Kterým vadí svoboda a demokracie, lidská práva a právní stát,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám