Hlavní obsah

Falešné covid pasy jdou v Polsku na dračku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská internetová síť je doslova zaplavena nabídkami na výrobu falešných potvrzení o očkování proti covidu, o absolvování negativních testů či o překonání nemoci. Ceny padělků se pohybují od 250 do 500 zlotých (1400 až 2800 Kč). V tomto případě se jedná o tzv. levnější papírové verze, které postačí například ke vstupu do restaurací, na koncerty nebo sportovní akce.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výrazně více, až 1500 zlotých (8400 korun), je třeba zaplatit za falešný covidový pas s QR kódem. Ten je již propojen s „odborným“ záznamem v elektronickém systému, který je rovněž uveden v online zdravotnické dokumentaci pacienta.

Obsahuje např. informace o datu údajného očkování a šaržích vakcín, které pacient ve skutečnosti nedostal. S takovým falešným cestovním pasem už lze vycestovat i do zahraničí, protože je obvykle k nerozeznání od pravého. V Polsku jsou tisíce zájemců o získání falešných osvědčení nebo covidových pasů.

Jeden získal i ministr

Jak tento falešný byznys probíhá, popsal v deníku Fakt ministr digitalizace Janusz Cieszynski (33), který si pořídil falešný covidový pas a pak o všem informoval polskou prokuraturu. Nejdříve odpověděl na zprávu podvodníka, který jako jeden z mnoha nabízí tuto službu na internetu. Falešný pas chtěl získat jako důkaz o nekalé činnosti, která je už v Polsku běžná, a proto musel podvodníkovi poskytnout základní informace.

Zpřísnění kvůli covidu zvažuje i sousední Polsko

Koronavirus

Jelikož politik je očkován, zaslal údaje osoby, která ze zdravotních důvodů vakcinována nemůže být a jež souhlasila s ministrovým záměrem poukázat na tuto podvodnou činnost.

Za podvodem stál lékař

Po zaplacení požadované částky si ministr do 24 hodin vyzvedl na portálu pacient.gov.pl falešné potvrzení o očkování proti koronaviru. Vyšetřování podle něj následně ukázalo, že za vydáním falešného dokladu stojí lékař z Warmsko-mazurského vojvodství, kterého policie zadržela. „Jedná se o nebezpečný podvod, jenž může mít nebývalé následky pro zdraví obyvatel, ale také pro osobu, která se k této nelegální činnosti uchýlí,“ prohlásil Cieszynski.

Polsko začíná tonout v útočící pandemii

Koronavirus

Podobných případů jsou však v každém z 16 polských vojvodství stovky. Je možné, že některé z nich mají na svědomí i lékaři různých odborností včetně dentistů, kteří mají legální přístup do e-systému pro očkování proti koronaviru.

Jak v listu Gazeta Wyborcza upozornil mluvčí Hlavní lékařské komory (HIL) Rafal Holubicki, vyskytly se i případy, kdy se podvodníci vydávali za lékaře a používali ukradená razítka skutečných doktorů, kteří o jejich falšovatelské činnosti neměli ani tušení.

Úředníci ministerstva zdravotnictví připomněli, že vydávání falešných osvědčení či pasů je trestným činem a objednavatelům i vykonavatelům této neetické a nebezpečné činnosti hrozí trestní stíhání. Lékaři, kteří se k takové činnosti uchýlí, riskují například zákaz výkonu povolání až na pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám