Hlavní obsah

Extra daň zaváděnou v Maďarsku přenese Ryanair na cestující

Budapešť

Letecká společnost Ryanair vyzvala maďarskou vládu, aby zrušila nařízení o dani z extra zisků, které má platit od prvního července 2022. Daň označila za hloupost, která nenapravitelně poškodí maďarský cestovní ruch a ohrozí pracovní místa.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Irský dopravce upozornil, že v důsledku pandemie zaznamenal vysokou ztrátu a o žádném extra zisku nemůže být ani řeč.

„Jiná letiště v Evropě snižují letištní poplatky, aby obnovila dopravu a pracovní místa po pandemii. Tato špatně načasovaná a neuvážená daň z mimořádných zisků učiní z Maďarska nekonkurenceschopnou a méně atraktivní zemi pro letecké společnosti a turisty,“ uvedla letecká společnost ve svém prohlášení.

Firma se rozhodla, že extra poplatek přenese v plné míře na cestující a ke každé letence připočítá asi 240 korun.

Ústavní soud vyhověl Kiwi ve sporu s Ryanairem, zrušil předběžné opatření

Ekonomika

Maďarský ministr hospodářství Márton Nagy označil tento krok za nepřijatelný. „Důrazně odmítáme postup Ryanairu, když extra daň přesouvá na cestující,“ uvedl Nagy.

Vláda premiéra Viktora Orbána zavádí od prvního července 2022 daň z extra zisku pro banky, energetické firmy, pojišťovny, obchodní řetězce a letecké společnosti.

Tyto firmy podle Orbána údajně dosahují mimořádných zisků z poplatků, provizí a úroků.

Z daně z extra zisku chce Orbán financovat náklady na levnější energie pro domácnosti a část financí půjde na modernizaci maďarské armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám