Hlavní obsah

Expremiér Fico chce být ústavním soudcem, vybírat ale bude prezident Kiska

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý slovenský premiér a předseda vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico bude kandidovat na post ústavního soudce. V pondělí to potvrdil jeho stranický kolega Martin Glváč.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Právě Glváč osobně přinesl Ficovu nominaci do podatelny slovenského parlamentu. „Domnívám se, že jde o nejschopnějšího kandidáta na základě jeho dosavadního působení,“ řekl Glváč.

Slovensko čeká letos velká výměna ústavních soudců, když se jich vymění až devět z celkového počtu třinácti ústavních soudců.

Pokud by se Fico stal ústavním soudcem, musel by se vzdát členství v politické straně. Nyní je předsedou strany Smer. Další podmínkou je podle slovenské ústavy vysokoškolské právnické vzdělání, které Fico má a nejméně 15letá činnost v právnickém povolání.

Kandidáty na nové ústavní soudce bude volit parlament už na nejbližší schůzi, která začne 29. ledna. Ke zvolení bude stačit nadpoloviční většina přítomných poslanců. Parlament zvolí 18 kandidátů, z nichž prezident Andrej Kiska vybere devět.

Vybírat bude Kiska

Kiska se už v minulosti nechal slyšet, že Fica za ústavního soudce nejmenuje.

Devíti současným ústavním soudcům končí funkční období 16. února 2019, Kiska skončí v úřadu letos v polovině června.

Fico odstoupil z postu premiéra loni po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Mariny Kušnírové. Tím padla celá vláda, ale Fico tímto krokem zachránil vládní koalici, která pokračuje ve stejném složení i pod premiérem Petrem Pellegrinim. Součástí vládní koalice je strana Směr, Slovenská národní strana a strana Most-Híd.

Reklama

Výběr článků

Načítám